Windykatorzy

• Autor wątku Autor wątku mpn103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mpn103

Stały bywalec
Odpowiedzi
914
Jest sobie dług.
*** zakłada sprawę w e-sądzie.
Sprawa się ciągnie, trafia do rejonowego.
Do terminu rozprawy jeszcze jakiś czas.
Aż tu nagle przychodzi list z kruka że w dniu takim a takim stał się wierzycielem i podsuwa umowę ugody.
Zawyżona 2x niż dług.
Wysłał oczywiście w tym liście tabelkę na co składa się cała wysokość zadłużenia.
Były tam nawet koszty sądowe i koszty zastępstwa!
Oczywiście z *** nie dyskutuje.
W międzyczasie wymieniamy się pismami procesowymi przekazując sądowi nowe dowody na okoliczność spłaty długu.
Cały czas sprawę reprezentuje jakiś radca prawny który miał pełnomocnictwo od ***.
Ale *** już wierzycielem nie jest...

Co dalej?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mpn103 napisał:
czekam na sprawę, po otworzeniu posiedzenia wnioskuje o oddalenie pozwu w całości w związku z brakiem legitymacji czynnej i biernej powoda, przedkładam do akt info o cesji wraz z drukiem ugody,
a tak nawiasem mówiąc proponuje udać się do sądu na dwa dni przed rozprawą i zobaczyć akta sprawy w szczególności zwrócić uwagę na pisma procesowe powoda,

robinson21 napisał:
Czy to wystarczy?
Żona dostała list z *** z kupą papierków w którym była ankieta finansowa, informacja o proponowanie ugodzie i takie coś, czy to jest info o cesji?

Oczywiście ugody z nimi nikt nie zawrze :)
Wysłali jeszcze coś takiego:

Owszem, 4514.40 było się im winien.
Z *** były ustalone raty 600 zł, dwie zostały wpłacone bo deklarowali że nie puszczą sprawy do sądu, a jednak to zrobili.
Czyli powinni wymagać 3314,40 zł.
Dodatkowo ponad 1000 zł to odsetki karne.
I! Koszty zasądzone, gdzie sprawa jest 31.10.2018 dopiero.
A na zapłatę dali czas do 31.07 :)
Ej, chwila, zaraz sprawa w toku.

W dniu dzisiejszym dostaliśmy również pismo z sądu gdzie powodem był dalej ***...

Tak jak napisał @robinson21. To wystarczy. Powództwo winno zostać oddalone w całości.

Dobra, Panowie...
Browara stawiam.
Czy mogę dalej spłacać zadłużenie na konto Vivusa skoro już nie jest on wierzycielem?
Bo tak właśnie robię...

Bo ptaszysko coraz więcej kosztów sądowych sobie dolicza...
Sprawa się nie odbyła a dalej doliczają koszty zasądzone

Ostatnia edycja:
mpn103 napisał:
Czy mogę dalej spłacać zadłużenie na konto Vivusa skoro już nie jest on wierzycielem?
Bo tak właśnie robię...
czy konto do spłaty jest takie same? jeżeli nie - to proponuje zaprzestania płacenia jakichkolwiek pieniędzy,
mpn103 napisał:
Sprawa się nie odbyła
czemu,

Kruk przysyła w wezwaniu do zapłaty by płacić im kasę już na ich konto.
Tylko kwota jest z kosmosu.
Jak cokolwiek wpłacę to pomyślą że zgadzam się na ugodę.
Sprawa z poprzednim wierzycielem odbędzie się dopiero 30 października.

Uznajesz tą cesję czy nie? Zostałeś o niej poinformowany, więc albo uznajesz i płacisz na konto podane przez Kruka, albo nie uznajesz i wytaczasz powództwo z art. 189 kc, każde inne postępowanie to narażanie się nadal. Vivus nie jest już wierzycielem od dawna, więc kwota nie jest "z kosmosu", bo tego długu nie spłacasz (Twoje wpłaty dla Vivusa nikogo nie interesują), a odsetki sobie rosną.

PS. Jeśli cesja jest OK, a wierzycielem jest Prokura, to wezwij Vivusa do zwrotu wpłat. W całości.

Syphar, dziękuję za odpowiedź.
O cesji zostałem poinformowany dopiero 03.08.2018 razem z pismem o ugodzie.
Problem dla mnie jest taki że wpłacałem Vivusowi pieniądze przed cesją z Prokurą.
Spójrz proszę na trzeci post w tym wątku, tam pokazałem czego chce Kruk...
W chwili cesji byliśmy winni 3314,40.
Dodatkowo jedynie powinni doliczyć odsetki od kwoty 4514,40 od dnia 30.03.2016 do dnia 27.04.2017, później od kwoty 3914,40 od dnia 27.04.2017 do 28.09.2017.
Następnie od kwoty 3914,40 od dnia 28.09.2017 do dnia 27.02.2018 od kwoty 3314,40.

To było przed cesją.
Kruk tego nie wie, i zadają teraz ponad 6200 zł i straszą wpisem do erif itd.

Sprawa z *** dopiero się odbędzie, a wcześniej minie termin spłaty *** i wpisy jako dłużnika gdzie sięga da.
6200 a 3300 to różnica prawie 3000 zł...
To nie jest dla mnie mało, dlatego nie zgodzę się na żadna ugodę z ***.
Jak mam się bronić?

Racjonalnie byłoby pozbyć się jednak tej pożyczki z życiorysu. I tak … z v już nic nie ugrasz, tam sprawa jest zamknięta. Nawet jak zwrócisz się o oddanie wpłaconych pieniędzy niczego nie zwrócą. Jeśli nie zamierzasz płacić *** wcześniej, czy później powtórzy się ten sam scenariusz. Skierują sprawę do sądu i … sprzedadzą napompowany dług kolejnej „zaprzyjaźnionej” windykacji, która to zsumuje *** tabelkę w jedną należność główną i dopiszą kolejne swoje opłaty i odsetki. Ci będą chcieli od Ciebie już 12 tyś. To błędne koło się nie skończy. Trudna sytuacja, ja wpłacałbym systematycznie obecnemu wierzycielowi równowartość kwoty głównej zaznaczając na przelewach, że chodzi o należność główną, potem bym zastopował i wszystko negował. Czekał na rozprawę sądową. Inaczej nie uwolnisz się z błędnego koła.

O cesji zostałem poinformowany dopiero 03.08.2018 razem z pismem o ugodzie.
Czyli nie wiedziałeś, że *** sprzedał ***? OK.

Problem dla mnie jest taki że wpłacałem *** pieniądze przed cesją z Prokurą.
To nie byłby żaden problem, tylko, że Prokura twierdzi w piśmie, że kupiła ten dług od ***, a nie od ***. Więc nadal pozostaje pytanie czy wiedziałeś o cesji na linii ***>***. Bo jeśli nie, to i cesji ***>*** uznać nie możesz, bo przecież *** nie informował, że jest *** wierzycielem. I w takim wypadku wpłacanie *** jest w porządku.

*** tego nie wie, i zadają teraz ponad 6200 zł i straszą wpisem do erif itd.
Ciebie nie obchodzi co *** wie albo nie. Ciebie obchodzi co mogą udowodnić, że wiedziałeś albo nie.

To błędne koło się nie skończy.
Ono się już skończyło, ja od niego wyciągam te informacje, które tak ostrożnie "cedzi", żeby wiedzieć, z kim w praktyce należy w sądzie wygrać... Bo to, że wygra, jest wysoce prawdopodobne. Tylko, że nic nie da się doradzić, jak się nie wie tych podstaw.

Proszę Syphar, zadaj pytania to na wszystkie odpowiem i będziesz wszystko wiedział :)
A jeśli chodzi o ***->*** to nie mam pojęcia czy między nimi doszło do jakiejś cesji.
Muszę to sprawdzić w "papierach" i mailach

Muszę to sprawdzić w "papierach" i mailach
To sprawdź, bo od tego tak naprawdę zależy co robić dalej. Bo opcje są dwie - albo uznajesz cesję na linii ***-***, bo otrzymałeś wiarygodną informację w tym zakresie i tym samym możesz uznawać cesję ***-***, albo uważasz, że *** nigdy nie był wierzycielem, a wtedy i kruk nim nie jest - bo nie kupili od ***.

Oczywiście to należy wykazać w sądzie.

Witam ponownie :)
Także Syphar , jestem po analizie pism i maili od *** i jego firm współpracujących...

Chronologicznie....
1. Jest sobie pożyczka z ***,
2. W dniu 12.03.2016 minął termin spłaty pożyczki,
3. *** monituje mailowo że minął termin spłaty i namawia na przedłużenie terminu spłaty za grube miliony i każe wpłacać kasę na konto 57102010260000120202010908,
4. W dniu 15.12.2016 odzywa się mailowo *** (nie wiem czy to trzeba wycenzurować) pisząc:
Dzień dobry,

Proszę w trybie pilnym dokonać wpłaty zaległej kwoty pożyczyki na rzecz *** z tytułu umowy pożyczki zawartej z ***

W przypadku braku wpłaty 2016-12-19 oraz dalszego unikania kontaktu może zostać podjęta decyzja o skierowaniu pracownika terenowego na Pani adres zamieszkania.

Wpłaty 4845.50 należy dokonywać na konto *** w tytule podając: Spłata pożyczki nr ***.
Po dokonaniu wpłaty proszę o przesłanie potwierdzenia faxem bądź mailem.

Z poważaniem,
BlaBlaBla
ktośtam@kaczmarski.pl
5. W dniu 19.12.2016 mailowo *** wysyła Ostateczne wezwanie do zapłaty i w treści podaje by
Wpłaty prosimy dokonywać na konto
Czyli dalej konto pierwotne ***

6.W dniu 07.02.2017 już *** wysyła maila o temacie: "Tylko teraz! Możliwość spłaty zadłużenia z tytułu pożyczki *** w ratach"
W treści jest napisane że proponuje ugodę, ale
Opłata z tytułu zawarcia porozumienia i za sporządzenie Planu Spłat wynosi PLN 1 000,00 PLN i stanowi 25% kwoty kapitału pierwotnie wypłaconej Pożyczki
a później spłacić resztę zadłużenia w ratach.

Oczywiście wszystko dalej mam wpłacać na konto ***, czyli ***,

7. W dniu 03.03.2017 wysyłają maila:
Kliencie,

to jest ostatnia szansa na porozumienie się z nami w sprawie spłaty długu wynikającego z pożyczki ***.
W dniu 7.03.2017 Twój dług zostanie przekazany do kancelarii prawnej w celu wszczęscia postępowania sądowego.

Dajemy Ci ostatnią szansę!
Do dnia 6 marca 2017 oczekujemy spłaty całości zobowiązania bądź kontaktu telefonicznego z Twojej strony w celu deklaracji wpłaty.

Kwota do spłaty 4941,5 PLN
Numer pożyczki***

Wpłaty należy dokonać na rachunek: PL***

Departament Windykacji Przedsądowej
221333800
Dalej numerem rachunku na który należy dokonać wpłaty jest ***,

8. W dniu 10.04.2017 odzywają się mailowo "prawnicy" z ***, pisząc:
Szanowna Pani/Szanowny Panie,

Działając w imieniu ***, powołując się na udzielone pełnomocnictwo, *** oddział „***” wzywa do zapłaty należności z tytułu umowy o świadczenie usług zawartej z wierzycielem.

Jednocześnie informujemy, że w razie nieuregulowania zadłużenia w terminie 7 dni od otrzymania niniejszej wiadomości podjęte zostaną bardziej stanowcze kroki prawne mające na celu wyegzekwowanie należności

Wartość zadłużenia 4981,10 PLN,

Wpłatę należy dokonać na wskazany poniżej rachunek bankowy:
17 Stycznia 56 02-146 Warszawa

Nr sprawy *** Nr klienta: ***
Prosimy obowiązkowo o zaznaczenie w tytule płatności: „Spłata zobowiązania wynikającego z umowy nr ***".
W razie wątpliwości w sprawie zobowiązań wobec *** prosimy o kontakt telefoniczny.
Z poważaniem
I tak 19.04.2017 działając w imieniu *** na zlecenie***, niejaki Miłosz M. znany z nieprzychylnych opinii złożył do E-Sądu pozew przeciwko mojej żonie, a jako Powoda wskazał ***....
W pozwie numer konta powoda to ***, czyli pierwotny *** na który spłacało się pożyczkę, a konto do zwrotu opłaty sądowej to już Arvato.

W Aktach sprawy z E-Sądu jest:
U Z A S A D N I E N I E
Pozwany w dniu 2016-02-11 zawarł ze spółką *** (dalej:
„Pożyczkodawca”) Umowę Pożyczki Odnawialnej ***.pl Nr *** (dalej: „Umowa
ramowa”) za pośrednictwem pośrednika kredytowego. Pośrednik kredytowy działał w imieniu i na
rzecz *** na podstawie udzielonego pełnomocnictwa. Zgodnie z procedurą
związaną z udzielaniem przez ***. pożyczek zawieranych przy udziale pośrednika
kredytowego, każdy klient zobowiązany jest w pierwszej kolejności do złożenia stosownego Wniosku
o pożyczkę (dalej „Wniosek”). Przedmiotowy Wniosek został złożony przez Pozwanego w dniu 2016-
02-11 . We wniosku każdy klient zobowiązany jest wskazać między innymi niezbędne dane osobowe
oraz kwotę i okres spłaty pożyczki. Dodatkowo we Wniosku znajdują się oświadczenia klienta
potwierdzające otrzymanie projektu umowy oraz zapoznanie się z jej treścią, a także potwierdzenie o
zrozumieniu zawartych w niej postanowień. Następnie po wprowadzeniu przez pośrednika
kredytowego złożonego wniosku do systemu informatycznego następuje weryfikacja podanych przez
klienta danych. Po dokonaniu odpowiednich czynności weryfikacyjnych, do których Pożyczkodawca
jest zobowiązany w świetle art. 9 ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 roku o kredycie
konsumenckim, generowana jest Umowa, która jest następnie drukowana przez pośrednika
kredytowego i przedstawiana klientowi do ponownego zapoznania oraz podpisania. Następnie po
złożeniu niezbędnych podpisów pod Umową oraz otrzymaniu pozytywnej oceny zdolności
kredytowej następuje uruchomienie środków we wnioskowanej wysokości oraz ich wypłacenie na
rachunek bankowy wskazany przez klienta we Wniosku o pożyczkę. Pozwany nie skorzystał z prawa
do odstąpienia od umowy oraz nie zgłosił zastrzeżeń do postanowień zawartych w Umowie pożyczki,
ani do sposobu wykonania umowy. Na podstawie zawartej Umowy pożyczki Pozwany zobowiązał się
zwrócić Pożyczkodawcy kwotę pożyczki 4000 zł wraz z należną prowizją za jej udzielenie w kwocie
514,4 zł Wobec nieuregulowania zobowiązania przez stronę Pozwaną w wyznaczonym w Umowie
pożyczki terminie Pożyczkodawca próbował skontaktować się z Pozwanym listownie, jak również
telefonicznie. Z uwagi na brak wpłaty wymagalnej wierzytelności Pożyczkodawca, wypełniając
obowiązki nałożone przez ustawę o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych
gospodarczych z dnia 9 kwietnia 2010 r. (Dz. U. 2015 poz. 1015, z późn. zm.) wystosował do
Pozwanego, na wskazany przez niego adres korespondencyjny, wezwanie do zapłaty, w którego treści
zamieszczona została informacja, iż w razie braku spłaty wymagalnej wierzytelności dane osobowe
oraz informacje dotyczące zaległego zobowiązania zostaną przekazane do Biur Informacji
Strona 4 z 5
Gospodarczej. Pożyczkodawca wzywał do dobrowolnego, polubownego rozwiązania sprawy bez
konieczności kierowania sprawy do postępowania sądowego poprzez spłatę powstałego długu lub
zawarcie ugody.[Zmiana wierzyciela] Dnia 1 lipca 2016 r. Pożyczkodawca dokonał cesji
wierzytelności wobec Pozwanego na rzecz *** Podstawą tej cesji były następujące
czynności prawne: 1)w dniu 31 marca 2016 roku Powód zawarł z Pożyczkodawcą umowę ramową
kredytowego instrumentu pochodnego, na mocy której Powód miał zarządzać ryzykiem kredytowym
Pożyczkodawcy związanym z udzielaniem przez Pożyczkodawcę krótkoterminowych pożyczek na
rzecz osób fizycznych (dalej: „Umowa Ramowa”), 2)w dniu 01 lipca 2016 r. Pożyczkodawca
działając zgodnie z postanowieniami Umowy Ramowej, w związku z potwierdzeniem transakcji
swapu kredytowego scedował przysługującą wobec Pozwanego wierzytelność na mocy umowy
oznaczonej jako „Porozumienie o rozliczeniu z fizyczną dostawą”. W pakiecie wierzytelności, które
zostały objęte transakcją, o której mowa w niniejszym punkcie była także wierzytelność jaką posiadał
Pożyczkodawca w stosunku do Pozwanego. Dowód: Porozumienie o rozliczeniu z fizyczną dostawą z
dnia 01 lipca 2016 r. wraz z załącznikiem – portfelem referencyjnym stanowiącym listę wierzytelności
objętych cesją. Następnie, dnia 01.07.2016 *** dokonała cesji przedmiotowej
wierzytelności na rzecz *** W wyniku powyższej
operacji wyłącznym wierzycielem przedmiotowej wierzytelności stał się Powód- spółka *** wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego
prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego
Rejestru Sądowego, pod numerem *** Powód
poinformował dłużnika o zmianie wierzyciela w dniu 01.07.2016. W tym miejscu Powód wyjaśnia, że
w dniu 29 listopada 2016 roku Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego wydał postanowienie na mocy, które powodowa spółka
przekształciła się ze spółki komandytowo-akcyjnej na spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Z
uwagi na powyższe zmianie uległa nazwa powodowej spółki i obecnie brzmi *** spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Zmianie uległ także dotychczasowy numer
KRS, który obecnie jest następujący *** Zgodnie z art. 553 kodeksu spółek handlowych
*** spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest prawnym następcą spółki
przekształconej (sukcesja generalna) to jest spółki *** spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo-akcyjna. Wobec powyższego legitymację
Powoda do dochodzenia roszczenia uzasadnia przepis art. 509 § 1 kodeksu cywilnego, zgodnie z
którym wierzyciel może bez zgody dłużnika przenieść wierzytelność na osobę trzecią, chyba że
sprzeciwiałoby się to ustawie, zastrzeżeniu umownemu albo właściwości zobowiązania zgodnie z § 2
art. 509 k.c. wraz z wierzytelnością przechodzą na nabywcę wszelkie związane z nią prawa, w
szczególności roszczenie o zaległe odsetki. Podejmowane przez Powoda czynności mające na celu
polubowne załatwienie sprawy nie doprowadziły do spłaty należności ani na rzecz Pożyczkodawcy
ani na rzecz Powoda.Na dzień wytoczenia niniejszego powództwa należność Powoda wynosi 4514.4
zł, na którą składają się 4000 zł tytułem pozostałego do spłaty kapitału oraz 514.00 zł tytułem prowizji
za udzielenie i obsługę pożyczki. Wobec przedstawionych okoliczności, w ocenie strony powodowej
niniejszy pozew jest konieczny i uzasadniony. Wnoszę jak na wstępie.

Lista dowodów
1. umowa Twoje Warunki Umowy Pożyczki
Istnienie i treść łączącego strony stosunku zobowiązaniowego
Strona 5 z 5
2. umowa Potwierdzenie zawarcia Umowy Pożyczki Odnawialnej ***
3. inny Potwierdzenie przelewu kwoty pożyczki
Spełnienie świadczenia przez Pożyczkodawcę
4. inny
Oświadczenie o wniesieniu przez wspólnika wkładów z dnia 01.07.2016 wraz z załącznikiem do oświadczenia
5. inny
Zawiadomienie dłużnika o nabyciu wierzytelności z dnia 01.07.2016
6. inny Potwierdzenie przelewu identyfikacyjnego w kwocie 0,01 zł
Zatwierdzenie przez Pozwanego warunków umowy
7. inny Odpis pełny KRS Powoda
Przekształcenie ***
8. inny
Odpis pełnomocnictwa dla pełnomocnika Powoda
Co o tym wszystkim myśleć?
Konto cały czas jest takie same.
Się rozpisałem... Ktoś to czytał? :)

Czyli nie zostałeś powiadomiony, że *** sprzedał to*** To teraz masz dwa wyjścia:
1. Spłacić do końca wierzycielowi pierwotnemu.
2. Nie płacić wcale.

Przed podjęciem decyzji dotrzyj do tego dowodu:
Oświadczenie o wniesieniu przez wspólnika wkładów z dnia 01.07.2016 wraz z załącznikiem do oświadczenia
Oraz:
Jak będą w porządku, to będzie cud.

Dzięki,
Więc jutro pojedziemy do sądu sprawdzić w aktach co tam mają.

A powiedz jak to jest możliwe by konto na które wymagają spłaty to jest wszędzie to samo konto z którego dostało się pożyczkę?
Wychodzi z tego że *** i*** to to samo, nawet mają ten sam adres, i prawie identyczne telefony...

A powiedz jak to jest możliwe by konto na które wymagają spłaty to jest wszędzie to samo konto z którego dostało się pożyczkę?
Niemożliwe, dlatego bzdury moim zdaniem wypisują. Ale masz umowę, to wiesz z jakim podmiotem ją zawarłeś.

Wychodzi z tego że Vivus i Global to to samo, nawet mają ten sam adres, i prawie identyczne telefony...
A co to ma do rzeczy? To dwa różne podmioty - możliwe, że tego samego właściciela, ale dwa różne.

Na jutro się umówiłem na przegląd akt w czytelni więc porobię zdjęcia każdej strony.

Witam ponownie :)

Byłem, widziałem, porobiłem zdjęcia.

Więc tam nie ma nic.... Nic co ja nie mam.
A myślałem że coś uciekło z dokumentów...

Więc tak, zaczynając od samego e-sądu i uzasadnienia w tamtejszym pozwie...
Dnia 1 lipca 2016 r. Pożyczkodawca dokonał cesji wierzytelności wobec Pozwanego na rzecz *** (...)
Następnie, dnia 01.07.2016 *** dokonała cesji przedmiotowej wierzytelności na rzecz***. W wyniku powyższej operacji wyłącznym wierzycielem przedmiotowej wierzytelności stał się Powód- spółka ***
Tego samego dnia się cesjowali :)
Z *** na ***, i z *** na ***.
O żadnej z nich nie wiem.

Poniżej lista dowodów, na które powołuje się adwokat Miłosz M. a tych których nie ma w aktach.
Tych których nie ma w aktach są pogrubione.
DOWODY napisał:
Lista dowodów
1. umowa Twoje Warunki Umowy Pożyczki
Strona 5 z 5
2. umowa Potwierdzenie zawarcia Umowy Pożyczki Odnawialnej***
3. inny Potwierdzenie przelewu kwoty pożyczki
Spełnienie świadczenia przez Pożyczkodawcę
4. inny
Oświadczenie o wniesieniu przez wspólnika wkładów z dnia 01.07.2016 wraz z załącznikiem do oświadczenia,

5. inny

6. inny Potwierdzenie przelewu identyfikacyjnego w kwocie 0,01 zł
Zatwierdzenie przez Pozwanego warunków umowy

7. inny Odpis pełny KRS Powoda
Przekształcenie ***
w *** spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
8. inny
Odpis pełnomocnictwa dla pełnomocnika Powoda
Dodatkowo jedynie w aktach są wezwania do zapłaty wystawione przez ***, nieuwzględnione jako dowody.
To było w E-Sądzie,
Gdy sprawa trafiła do rejonowego, to sąd wezwał Miłosza do uzupełnienia braków formalnych, dokładniej o złożenie dokumentów zgłoszonych w pozwie jako dowody pod rygorem oddalenia tych wniosków dowodowych.
A co zrobił Miłosz?
Napisał pismo procesowe powódki, gdzie załączył jedynie:
- odpis pisma wraz z załącznikami,
- pełnomocnictwo,
- KRS,-
- (i uwaga) dowody wskazane w pozwie do E-Sądu.

Ale coś mu chyba nie wyszło...

Do tego, co napisał @robinson21 w poście nr. 2 dołóż w procesie z ***, że nie wykazali cesji wierzytelności.

KI na razie Cie nie interesuje.

I nic nikomu już nie płać, ani złotówki. Ssłusznie, nie rozmawiasz. W ogóle.

Powrót