Wiosek o umorzenie rat - napisany przezemnie. POMOCY

• Autor wątku Autor wątku Cuba24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cuba24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć jestem nowy na tym forum. Mam wiosek napisany przez siebie o częsciowe umorzenie rat sądowych w procesie karnym i prosił bym kogoś a żeby spojrzał na to pismo fachowym okiem i dordzil czy tak może być napisane i ew. wniesienie drobnych poprawek. Potrzebuję to pismo na jutro.

xyz
22-213 Krosno, ul. Mickiewicza 3/41
Krosno 12.03.2009 r.

Do
Sądu Rejonowego w Krośnie
II Wydziału Karnego

Nr karty dłużnika: 1043/2008
sygn. Akt II K 1012/07

WNIOSEK
o umorzenie częściowe rat sądowych

W imieniu własnym. Na podstawie art. 206 §2 w zw. 49 § 1 kodeksu karnego wykonawczego, uprzejmie proszę o umorzenie pozostałości rat sądowych w wysokości 300,- zł, które zobowiązany jestem płacić zgodnie z prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego w Kraśniku w sprawie o sygn. Akt II K 1012/07

UZASADNIENIE

Moją prośbę motywuje tym iż część kosztów sądowych została spłacona w należnym terminie do 15-tego dnia każdego miesiąca, poczynając od września 2008 r.

Aktualnie nie pracuję. Z dniem 11 sierpnia 2008 r. Zostałem uznany za osobę bezrobotną, bez prawa do zasiłku (vide: decyzja Powiatowego Urzędu Pracy w Kraśniku z dnia 11 sierpnia 2008 r.)

Jestem studentem Wyżeszj Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie (vide: zaświadczenie w Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie z dnia). Pozostaje na utrzymaniu matki. Staram się o podjęcie prac dorywczych, które mi pozwolą na sfinansowanie studiów. Mam nadzieje, że uzupełnienie swojego wykształcenia pomoże mi w zdobyciu z czasem pracy i uzyskaniu stałego wynagrodzenia.

Mając na względzie powyższe oraz moja sytuację finansowa, zwracam się z prośbą o umorzenie pozostałości rat sądowych.

Na dzień złożenia wniosku zapłaciłem kolejną część raty należności sądowych.

Z Uwagi na powyższe, wnoszę jak na wstępie.

xyz

Załączniki:
1) decyzja Powiatowego Urzędu Pracy w Krośnie z dnia 11 sierpnia 2008 r.
2) Zaświadczenie z Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie z dnia

Wniosek jest w porządku szata graficzna nie ma większego znaczenia

art. 206 §2 w zw. 49 § 1 - a czy ten paragraf jest ok ? czy może poprostu bez tego paragrafu lepiej bedzie ten wiosek dac?

Jeśli do przedawnienia wykonania grzywny daleko, moim zdaniem umorzenia nie będzie. Przeczytaj uważnie art. 51 k.k.w., który dotyczy umorzenia. Art. 49 k.k.w. dotyczy rat i odroczenia.
Art. 206 k.k.w. tylko wówczas jest na miejscu jeśli zaległość to koszty sądowe a nie np. grzywna.

A w ogóle to nie masz obowiązku wskazywać przepisów we wniosku ;)

Powrót