Wirtualny portfel.

• Autor wątku Autor wątku sebek1307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebek1307

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Szukałem trochę w internecie ale jakoś nie mogę nic znaleźć. A mianowicie. Mam powiedzmy pomysł na pewną stronę. Chciałbym na niej zastosować tzw. Wirtualny portfel... wpłaca pieniążki np. przelewem na konto moje/firmy i za tą sumę może sobie przeprowadzać różne transakcje na stronie itp. Za bardzo nie znam się na finansach itp. Jestem licealistą. Taką wpłatę uznaje się jako, przekazanie pieniędzy, wykup usługi? Jest to jakoś opodatkowane?? gdy gościu płaci np. mi tymi wirtualnymi za np. jakąś usługę to ja płace od tego podatek. Jeszcze jedno jak użytkownik mojej strony który posiada jakąś określoną sumę będzie chciał wypłacić swoje pieniądze z portfela elektoronicznego to znowu jakiś podatek trzeba od tego płacić ?

Gdy ktoś wpłaca pieniądze na konto Twojej firmy to albo wystawiasz mu fakturę (jeśli jesteś płatnikiem vat) lub rachunek (jeśli nie jesteś płatnikiwm vat). Ewentualnie księgujesz taką wpłatę dowodem wewnętrznym. Od otrzymanej kwoty musisz odporowadzić podatek dochodowy.

W przypadku wypłacania użytkownikom ich pieniędzy. To oni wystawiają tobie rachunek + podpisujecie umowę zlecenie lub umowę o dzieło. Zwykle to wygląda tak, że Ty przygotowujesz wszystkie papierki (umowę + rachunek), wysyłasz do gościa emailem. On sobie to drukuje, podpisuje i odsyła zwykłą pocztą do Ciebie. Wtedy ty wypłacasz mu kasę pomniejszoną o podatek dochodowy. A ten podatek wysyłasz na konto Urzędu Skarbowego. Dodatkowo musisz pamiętać, żeby do końca lutego przyszłego roku wysłać do gościa PIT (nie pamiętam który dkoładnie numer druczku).

Trochę zagmatwane to prawo :( Niejeden dobry pomysł na biznes upada właśnie przez to że autor się zniechęca po poznaniu przepisów.

szczerze mówiąc czuję się trochę zniechęcony. Na tych wszystkich operacjach podatkowych to suma wyjdzie niewiele. Na pokerstart, gdy gramy w realnego pokera. Też wszystko działa na tej zasadzie że w obie strony podatek się odprowadza?

Na pokerstart, gdy gramy w realnego pokera. Też wszystko działa na tej zasadzie że w obie strony podatek się odprowadza?
Pokerstart płaci podatek tylko raz ponieważ jako dochód księgują tylko przegrane graczy i rożne prowizje, reszta pieniędzy oficjalnie należy do graczy więc mogą je sobie wpłacać i wypłacać.

Jeśli chodzi o samo PrePaid(kupują wirtualne pieniądze,za które mogą potem kupić coś w ramach strony/sieci stron) to nie ma dużo papierkowej roboty. Podatek płaci się tylko raz przy zakupie tych WP klient 22%VAT i Ty 18% dochodowego.

Natomiast przy systemie z wpłatami i wypłatami lepiej przy polskim prawie sprawę postawić trochę inaczej. Umowę z klientem konstruujesz w ten sposób, że Ty tylko przechowujesz te pieniądze w imieniu klienta, więc nie są twoją własnością. Natomiast twój opodatkowany dochód będzie stanowić tylko to co klienci wydadzą i powiedzmy prowizje od ich transakcji.
W to drugie nie radzę się mieszać, na sam skrypt z odpowiedni system zabezpieczeń i certyfikaty trzeba wydać sporo pieniędzy. Inaczej w tydzień ktoś się włamie i będzie bigos.

Ostatnia edycja:
Bo teraz tak klient wykupuje u mnie WP. Następnie jest coś na zasadzie "zakładu" np. dwóch kientów obstawia. i wygrany zgarnia wszystko. Czy to jest liczony jako hazard i czy jakoś jeszcze od tego trzeba odprowadzić podatek

Powrót