Witam, ile mogę otrzymać hartz IV??

• Autor wątku Autor wątku czarna8a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarna8a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jestem wraz z narzeczonym i naszą córką w Niemczech, on pracuje zarabia ok 1300e, mi aktualnie kończy się zasiłek dla bezrobotnych, i oczywiście mamy KG na córkę. Za mieszkanie płacimy 325 KM + 150 NB + prąd, za przedszkole 78e + jedzenie w przedszkolu 50e. Ile mogę dostać hartz IV ?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź...

Obawiam się że nie otrzymasz-chyba że się mylę .

Ja też mam pytanie. Przebywam od trzech miesięcy na terenie Niemiec, jestem na wychowawczym z Polski (dwoje dzieci), ubezpieczenie też przeniesione z Polski (na mnie i dzieci), wszystko legalnie załatwiane czyli meldunek itp. Czy w takiej sytuacji, jeśli okres wychowawczy (nie płatny) mi się skończy, to mam tu jakieś szanse na otrzymywanie pieniędzy typu bezrobocie ? a może pierwsze się zarejestrować w Polsce na bezrobociu a później np. przenieść świadczenia ? czy ktoś kiedyś robił coś takiego ?

Poniewaz nigdy tu nie pracowal, zadne bezrobotne tu ci sie nie nalezy. Mozesz przetransferowac swiadczenia z Polski do Niemiec, ale to chyba jest mozliwe tylko na 3 miesiace, jak nie znajdziesz w tym czasie pracy, mozesz dostac nakaz opuszczenia kraju

To jeśli skończy mi się wychowawczy i w Polsce nie będę się rejestrować jako bezrobotna, to co mam pierwsze zrobić tutaj w de? Zaznaczę że mąż nas utrzymuje, prowadzi firmę w Polsce więc tutaj na jego ubezpieczenie np. też nie mogę liczyć bo jest w zus.

a może się pierwsze zarejestrować jako szukająca pracy bez prawa do zasiłku ? chodzi mi o to żeby mieć jakąś ciągłość w zatrudnieniu itp. ja się nie wykręcam od pracy tylko chciałabym wiedzieć jak to wszystko zgrać.

Jako osoba szukajaca pracy bez prawa do zasilku mozesz zarejestrowac sie nawet dzisiaj, ale to samo w sobie nie daje zadnych praw (rowniez - w przeciwienstwie do Polski- NIE daje bezplatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ktore jest tu obowiazkowe), dostaniesz wtedy wydruk z ofertami z pracy, ktore i tak mozna ogladac bez rejestracji w internecie i na tym rola urzedu pracy sie skonczy.

Jesli po urlopie wychowawczym w Polsce przyslugiwac ci bedzie zasilek dla bezrobotnych, mozesz go przetransferowac na 3 miesiace do Niemiec, ale bedziesz dostawac polski zasilek w Niemczech, a z tego raczej trudno wyzyc. A po tych 3 miesiach, jesli nie znajdziejdziesz pracy a zwrocisz sie do urzedow niemieckich o jakis zasilek, moga cie poprosic o opuszczenie kraju. Tak wyglada w ogolnym zarysie teoria.

Nie wiem za bardzo, po co ci ta "ciaglosc zatrudnienia", tutaj nie ma takiego pojecia. To sie moze liczyc co najwyzej w kwestiach ubezpieczenia zdrowotnego.

Powrót