Witam... jazda pod wplywem

• Autor wątku Autor wątku kierowca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kierowca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam potrzebuje informacji na temat jazdy pod wplywem srodka odurzajacego. zostalem zatrzymany i znaleziono u mnie 0,9 gr suszu roslinnego i zabrano mnie na badania moczu gdzie wykazalo mi 0,58 (THC)nie pamietam dokladnie jaka to jednostka miary a i nie mam zadnego papieru zeby sprawdzic. dostalem cztery zarzuty handel, posiadanie, udzielanie i jazde pod wplywem, poddalem sie dobrowolnie karze, prokurator zaproponowal dwa lata w zawieszeniu na cztery, zatrzymanie prawa jazdy na dwa lata i 1400zl grzywny, posiedzenia czy tez rozprawy jeszcze nie mialem . Chodzi mi tu o jazde pod wplywem, poniewaz palilem tydzien wczesniej i tez tak zeznalem. Moje pytanie to czy moge sie wybronic z tego zarzutu (jazda pod wplywem srodkow odurzajacych) i odsyskac prawko? Prosze o pomoc i z gory dziekuje

nie ważne kiedy zażyłeś środek odurzający.....-- ważne ,że w czasie kierowania pojazdem byłeś pod wpływem środka odurzającego...

dziekuje za odpowiedz... z tego co czytalem to po zazyciu tego srodka (thc) slady w organizmie moga sie utrzymac nawet 60 dni po zarzyciu czy to znaczy ze przez ten okres nie wolno kierowac autem? ( i tak juz z tym skonczylem ale pytam z ciekawosci no i bedzie to przestroga dla innych)

[cytat="kierowca":1quuvcfr] z tego co czytalem to po zazyciu tego srodka (thc) slady w organizmie moga sie utrzymac nawet 60 dni po zarzyciu czy to znaczy ze przez ten okres nie wolno kierowac autem? [/cytat:1quuvcfr] trzeba byc odpowiedzialnym za swoje czyny... skoro wiedziałeś że ślady w organizmie utrzymują się przez dłuższy czas to wiedziałeś ,że prowadząc pojazd ryzykujesz....,a przynajmniej świadomie godziłeś się na takie ryzyko......

[cytat="kierowca":3czh3z0n]z tego co czytalem to po zazyciu tego srodka (thc) slady w organizmie moga sie utrzymac nawet 60 dni po zarzyciu [/cytat:3czh3z0n]

Zależy o jakiej części organizmu mowa. Jeśłi chodzi o krew i mocz to taki długi okres z pewnością nie wchodzi w grę.

[cytat:3czh3z0n]czy to znaczy ze przez ten okres nie wolno kierowac autem?[/cytat:3czh3z0n]

Moim zdaniem ocena zależy od okoliczności.
Co prawda wykroczenie kierowania pojazdem po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu moim zdaniem jest ujęte w kodeksie nieco nieszczęśliwie, ale odkładając to na bok, napisałbym że moim zdaniem jeśli masz ślady narkotyku np tylko we włosach to był bym za nie skazywaniem za to wykroczenie w takim wypadku.

[cytat="Markiz32":3fwvcahu][cytat="kierowca":3fwvcahu] skoro wiedziałeś że ślady w organizmie utrzymują się przez dłuższy czas to wiedziałeś ,że prowadząc pojazd ryzykujesz....,a przynajmniej świadomie godziłeś się na takie ryzyko......[/cytat:3fwvcahu][/cytat:3fwvcahu]

nie wiedzialem ze to tak dlugo sie utrzymuje, myslalem ze juz nastepnego dnia mozna prowadzic a ja mialem tydzien przerwy od wypalenia i wykazalo, czyli wychodzi na to ze nie da sie odzyskac wczesniej prawka...

W tym przypadku nieznajomosc dlugotrwalosci skutkow palenia marihuany nie umniejsza Twojej winy.

zgadzam sie z Toba ale chodzi mi o to czy jest szansa odzyskac prawko albo chociaz skrocic kare

[cytat:349fhc4i]Art. 178a. § 1. kk Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

[/cytat:349fhc4i]

przepis jest jednoznaczny

Zas sad stosuje zakaz prowadzenie pojazdu obligatoryjnie w przypadku prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwosci lub pod wplywem innego srodka odurzajacego.(art42 par 2 kk)

[cytat="kierowca":262qyjcr]ale chodzi mi o to czy jest szansa odzyskac prawko albo chociaz skrocic kare[/cytat:262qyjcr]

Jeśli zapadnie wyrok skazujący za kierowanie "pod wpływem' - zakaz prowadzenia pojazdów będzie obligatoryjny i także zostanie orzeczony.
Jeśli orzeczenie Sądu nie będzie wyrokiem skazującym (uniewinnienie, umorzenie postępowania bądź warunkowe umorzenie postępowania) podstawy do orzeczenia zakazu bądź w ogóle nie będzie bądź będzie on fakultatywny a więc nie będzie musiał być koniecznie orzeczony.

WIELKIE dziekuje za wszystke posty

Powrót