witam kto mi odpowie

• Autor wątku Autor wątku asia7074
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia7074

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam pytanie pracodawca gneli moja kolezanke ze wyzuci ja ze stazu bo malo rozmawia z klientami niestety jest malo mowna ale sie stara. czy pracodawca ma prawo do tego zeby przerwac staz?

Pracodawca może wypowiedzieć PUP umowę o zorganizowanie stażu w terminie przewidzianym w umowie, czyli po prostu wystąpić o przerwanie stażu. Rolą PUP jest sytuację zbadać i bezstronnie ocenić gdzie leży prawda.
Staż jest formą nauki, zatem jeśli stażyście na nauka "nie idzie", żeby nie wiem jak się starał, to będzie kiepskim pracownikiem w przyszłości. A rolą pracodawcy jest przygotować stażystę do roli pracownika.

Nie wiem jak jest tutaj, tzn. kto ma rację. Trudno ocenić bez znajomości szczegółowych faktów czy pracodawca tylko straszy, czy naprawdę wystąpi o przerwanie stażu... i czy koleżanka naprawdę nie nadaje się do tej pracy? Oceni to na pewno PUP.

Koleżanka nadaje sie do tej pracy i lubi to robic i rozmawia z ludzmi ale pracodawca chce zeby paplała jak najeta a moim zdaniem to przesada mozna byc milym i porozmawiac ale gadac caly czas to troche meczace a ona jak juz wspomnialam niejest zbyt komunikatywna ale probuje wiecej rozmawiac z ludzmi a pracodawca i tak niezadowolony. A jesli ja wyzuci ze stazu to chyba nie bedzie miala problemów z PuP ze ja wyrejestruja sami ?

a i jeszcze jedno pytanie. Jeśli jednak wyzuci ja z tego stazu to chyba wiecej niebedzie mogł zorganizowac stazu ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
asia7074 napisał:
jesli ja wyzuci ze stazu to chyba nie bedzie miala problemów z PuP ze ja wyrejestruja sami ? a i jeszcze jedno pytanie. Jeśli jednak wyzuci ja z tego stazu to chyba wiecej niebedzie mogł zorganizowac stazu ?
Stażysta ma swoje racje, pracodawca swoje. O obu sprawach ostatecznie orzeknie PUP po zakończeniu postępowania wyjaśniającego. Chociaż osobiście wątpię, żeby udowodniono jej winę w przerwaniu stażu - prawdopodobieństwo konsekwencji z tego tytułu praktycznie bliskie zeru.

aha to bedzie mogl pracodawca dalej zorganizowac staz dla innego stazysty

asia7074 napisał:
aha to bedzie mogl pracodawca dalej zorganizowac staz dla innego stazysty
Tego nie napisałam... PUP o tym zdecyduje po wyjaśnieniu sprawy, o ile w ogóle jakaś będzie. Jeśli stwierdzi, że pracodawca swoimi wygórowanymi wymaganiami przyczynia się do porażki stażysty, bądź co gorsze robi to celowo, aby nie musieć później zatrudniać, PUP najprawdopodobniej skończy z nim współpracę. Ale na to trzeba mieć konkretne dowody.

Nie jest to na pewno temat do rozstrzygnięcia w sposób jednoznaczny na forum... bez szczegółowej wiedzy na temat warunków odbywania stażu, zaangażowania stażysty i wymagań pracodawcy... być może faktycznie wygórowanych.

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam

Powrót