Witam potrzeboje Pilnie POMOCY "SPADEK"

• Autor wątku Autor wątku DonVito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonVito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam piszę w sprawie spadku 2 miesiące temu zmarł mój ojciec nie zostawił testamentu jest rozwiedziony z matka jakieś już 6 lat ale chodzi oto że nie wiem od czego zaczać chodzi mi o sąd notariusza zielony jestem dosłownie prosze o pomoc nawet krok po kroku gdzie mam się udać po koleji i z jakimi pismami z góry dziekuje za pomoc

najpierw przeanalizuj czy są przesłanki aby odrzucić spadek? Jeżeli nie ma to możesz go przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza.

DonVito jest zielony wiec "przeslanki aby odrzucic spadek" to w szczegolnosci dlugi ojca, przyjecie proste spadku (z odpowiedzialnoscia za te dlugi) albo z dobrodziejstwem inwentarza (z ograniczona odpowiedzialnoscia)

Z postu DonVita naprawdę nie wiadomo, o co mu chodzi ? Skąd długi po ojcu ?

Czy masz jakąkolwiek wiedzę co wchodzi w skład spadku? Nieruchomość, konto, samochód.? Czy są jakieś długi? Czy masz jeszcze jakieś rodzeństwo?

po pierwsze powinienes zdeklarowac sie czy spadek przyjmujesz (jesli tak to w jaki sposob) czy go odrzucasz, mozesz to zrobic w sadzie badz u notariusza, masz na to 6 mies. od daty smierci spadkodawcy

Witam niema zadnych dlugow chodzi o mieszkanie wlasnosciowe polowa jest matki polowa ojca mam dwoch braci jeden jest z pierwszego malzenstwa czyli pasierb ojca chodzi mi o czesc ojca ktora nalezy sie mi i bratu czyli na polowe chcem zeby ta moja czesc byla moja wlasnoscia

Powrót