Witryna www i All Rights Reserved

• Autor wątku Autor wątku Triple6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Triple6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Mam pytanie odnośnie praw autorskich i zastrzegania praw.
Na wielu stronach spotyka się w stopce na przykład:

© 2006-2009 NazwaStrony All Right Reserved.

Czy aby umieścić taki napis, trzeba wcześniej gdzieś to zgłosić? A skoro każdy istniejący już projekt posiada prawo autorskie i nie trzeba tego nigdzie zgłaszać, to po co ludzie dają takie napisy. Co w ogóle znaczy `All rights reserved`? Nie chodzi mi o tłumaczenie na polski, tylko wytłumaczenie co to znaczy że wszystkie prawa są zastrzeżone i czemu to służy?

W Polsce ten zapis jest zbędny i w sumie umieszczany zwyczajowo.
Jak zauważyłeś ochrona praw autorskich jest automatyczna z mocy prawa.

Rozumiem, ale umieszczenie takiego napisu na stronie, którą chcę tłumaczyć również na inne języki również jest dobrowolne i nie wymaga żadnych dodatkowych czynności związanych z rejestracją?

i co w przypadku, jeśli strona będzie w języku na przykład angielskim, a ja nie umieszczę takiego napisu? (oczywiście serwer będzie w polsce)

Witam,

ogólnie, jest tak, że na terenie danego kraju obowiązuje prawo tego kraju - czyli, trzeba się do niego przystosowywać. I, o ile w ogólności zapis ten ma charakter informacji, to nie wykluczone, że ktoś gdzieś może go wymagać dla prawnej ochrony utworu.

W sumie, nic nie szkodzi go dodać - żadna osoba nie będzie mogła potem mówić, że nie wiedziała, że utwór jest chroniony prawem autorskim.

I znowu, to czy utwór jest chroniony automatycznie z mocy ustawy, czy trzeba go gdzieś formalnie rejestrować, zależeć może od prawa obowiązującego na danym obszarze.

Powrót