Wiza do UK dla męża spoza UE

• Autor wątku Autor wątku merrique
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Wiza do UK dla meza spoza UE

Samiasia napisał:
Witam
Merrique czy byłabyś tak miła i napisałabyś krok po kroku jak udało Wam sie dostac EEA permit?
Ja mam podobną sytuacje ,z tym że ja już jestem w UK a mój mąż czeka...
Nie było żadnych problemów z dostaniem tego pozwolenia??
Byłabym bardzo wdzięczna za każdą podpowiedz.

Jak narazie błądze jak we mgle...

Z góry bardzo dziękuje.

Dokumenty sa na stronie ukba. EEA family permit jest na 6 miesiecy. Aplikowalismy online, potem dokumenty donieslimy do ambasady brytyjskiej na mauritiusie. Czekalismy 3 tygodnie na wize, byla oczywiscie za darmo. Oboje nie mieslimy pracy wtedy w UK, bo razem chcielismy wyjechac. Ale brat mojego meza mieszka w UK juz od ponad 10 lat i ma zone brytyjke. Oni napisali w liscie,ze zgadzaja sie nasz utrzymywac, zapewnic nam wszystko, zalaczyli wyciagi z banku, payslipy, kontrakt na dom w ktorym bedziemy mieszkac, kontrakty z pracy itp itd. No i jakos sie udalo. Ale EEA permit konczy sie 3 marca i w nastepnym tygodniu bedziemy juz wysylac o EEA2 dla meza. Roznica jest w tym,ze teraz ja pracuje na szczescie.

Czyli wyslalas za duzo dokumentow, sytuacja finansowa nie ma zadnego znaczenia. Moze nawet skomplikowac sprawe i zaszkodzić. Najważniejsze jest zeby maz jechal z toba albo do ciebie. Do eea2 tez wyslij tylko twoje payslipy, umowe, statementy z banku na was oboje i paszporty. Meza zatrudnienie nie ma znaczenia.

Boloney napisał:
Czyli wyslalas za duzo dokumentow, sytuacja finansowa nie ma zadnego znaczenia. Moze nawet skomplikowac sprawe i zaszkodzić. Najważniejsze jest zeby maz jechal z toba albo do ciebie. Do eea2 tez wyslij tylko twoje payslipy, umowe, statementy z banku na was oboje i paszporty. Meza zatrudnienie nie ma znaczenia.

Tylko,ze facet w recepcji ambasady na mauritiusie bez tych dokumentow w ogole nam wniosku przyjac nie chcial, musielismy je dowozic

merrique napisał:
Tylko,ze facet w recepcji ambasady na mauritiusie bez tych dokumentow w ogole nam wniosku przyjac nie chcial, musielismy je dowozic

Trzeba bylo powolac sie na obowoazujace prawo. No ale najwazniejszy efekt.

powiedzcie jaka kwote pieniedzy trzeba miec na kacie aplikujac o eea

ale do wniosku musze dolaczyc wyciagi z banku?

nie, nie musisz. jesli chcesz dolacz, ale nie musisz nic takiego dolaczac. wystarczy ze partner bedzie jechal do ciebie albo z toba i ze jestescie wiarygodnym malzenstwem.

dzieki za pomoc boloney;)

Witam serdecznie.Mam problem bardzo podobny tylko że z Nepalką. mieszkamy pół razem pół roku.Ja przebywam w uk 3 lata,ona 8 lat.Rozwiodła się z mężem Nepalczykiem,który ma obywatelstwo angielskie i obecnie nie ma prawa do przebywania w uk.ja jestem po rozwodzie więc teoretycznie nie ma problemu.Praktycznie jest tak,ze nie mam ze sobą ani aktu urodzenia ani aktu rozwodu.Wszystko jest w Polsce,a tam nie mogę wrócic ze względów prawnych.Nie ma tez kto tych dokumentów wysłać.Wiza studencka dawno jej sie skonczyła.Co teraz?Co zrobic zeby przedłużyc jej pobyt w uk?moze wtedy udałoby mi sie pojechać do kraju?

witam czekam na wize do uk dla meza mam pytanie czy ambasada sama informuje ze wiza jest gotowa lub nie czy musze sama do nich dzwonic i sie dowiadywac nie otrzymalam zadnej informacji od nich i nie wiem jak to wyglada wszystko?

no i odmowa wizy bo nie dolaczylam papierow rozwodowych ,ubezpieczenia meza i zbyt malo srodkow na kacie czy to jest normalne? czy mial ktos tak samo?bede skladala jeszcze raz moze sie uda prosze niech sie odezwa ci ktozy mieli odmowe wizy :-?

Witam,
Mam problem wlasnie zwiazany z eea permit. Moj maz mieszka w Ghanie, ja obecnie w UK. Nie mam jeszcze pracy, bo niedawno tutaj przylecialam. Chcialabym jednak zeby moj maz dolaczyc do mnie. W Uk mieszkam ze swoim bratem, ktory chce nam pomoc finansowo i zapewnic zakwaterowanie. Czy w takim wypadku we wniosku w punkcie sponsor details powinnam wpisac siebie czy brata? Czy jak to ma wygladac? Za pomoc z gory dziekuje :)

Chcialam sie tylko pochwalic ze w zeszlym tygodniu zwrocili nam wszystkie papiery razem z resident card dla meza, na 5 lat :)))

Merrique wielkie gratulacje dla Was!
Mam do Ciebie oraz innych użytkowników forum parę pytań. Bardzo prosiłabym o odpowiedź. Planuję wyjść za mąż za Albańczyka. Po ślubie chcielibyśmy wyjechać do Anglii. Jakie są szanse, że otrzymamy wizę?Ile się na nią czeka?
Pierwsza wiza, z tego co się orientuje, jest na 6 miesięcy czy w tym czasie mój małżonek mógłby podjąć legalną pracę czy musiałby czekać na kolejną 5-letnią? Bardzo przepraszam za te wszystkie pytania, ale chciałabym jakąś sobie w głowie ogarnąć całą tą procedurę.
Bardzo proszę o odpowiedź, rady, informacje!

Status twojego meza bedzie zalezny od tego co ty robisz w uk. Jesli nie bedziesz pracowala to konieczne bedzie csi dla calej rodziny.

Czy mógłby Pan mi rozjaśnić jeszcze jedną sytuację: jedziemy do Polski pobrać się i występujemy o wydanie pozwolenia pobytu na czas określony. Czy na podstawie tego pobytu można się starać o wizę?
Póki co nie mieszkam w Anglii, czy uważa Pan, że łatwiej by było o wizę, gdybym była już tam na miejscu i miała pracę czy żebyśmy wyjechali razem?
Bardzo proszę o odpowiedź!

Bardzo proszę o pomoc!

Powrót