RE: Wiza do UK dla meza spoza UE
Witam, mam kilka pytań odnośnie EEA Family Permit. Może najpierw przedstawie moją sytuację.
Mój mąż jest obywatelem Indii i od 2007 do 2012 roku mieszkał i pracował w Wielkiej Brytanii. Poznaliśmy się ze w lipcu 2010, mąż wtedy miał swoją wizę Tier 1 (post-study work) ważną do listopada 2010 i październiku załatwił sobie przez prawnika następną ważną do 10.2012. W maju 2012 zaczęły do nas docierać pierwsze informacje że z wizą jest coś nie tak, w lipcu już dowiedzieliśmy się o kolejnych 3 osobach, które zostały odesłane do Indii z powodu fałszywej wizy a załatwiały ja przez tego samego prawnika. Kiedy w sierpniu mąż otrzymał już potwierdzone w 100% wiadomości że wiza jest nielegalna spakował się wrócił do Indii. Bał się do kogokolwiek z tym zwracać bo przybywał już na tej wizie prawie dwa lata. Nikt nigdy go nie złapał, na lotnisku też nie miał problemów ale i tak nie chciał ryzykować.
Następnie kiedy mąż był w już Indiach podjęliśmy decyzje o zawarciu małżeństwa i w lipcu 2013 udało nam się wziąć ślub w Indiach a w listopadzie 2013 mąż w końcu dostał wizę do Polski i przyjechał. Od wtedy przebywa tu legalnie, od lutego na karcie pobytu. Niestety nie ma pracy, głównie ze względu na słabą znajomość języka polskiego. Mieszkamy w województwie łódzkim i tu ogólnie jest ciężko znaleźć pracę. Ja pracuję tylko na pół etatu i dorywczo. Mąż już ma dosyć tego ciągłego siedzenia w domu i ja z resztą też chciałabym mieć lepszą pracę. Dlatego też, postanowiliśmy przenieść się do UK. No to teraz czas przejść do moich pytań.
Czy ta cała sytuacja z przeszłości może wyjść przy aplikowaniu o wizę? Czy we wniosku wpisywać datę pobytu w UK tylko według legalnej wizy czy pisać całą prawdę jak było? Tylko wtedy jak wyglądałaby nasza znajomość, poznaliśmy się w lipcu 2010 i mężowi zaraz skończyła się wiza to jak się dalej spotykaliśmy. Nie wiem też co zrobić z National Insurance Number bo oboje mamy nasze stare numery, ale w męża historii widać ze dostawał wypłatę do wyjazdu w 2012 a wizę miał do 2010. To nie wiem czy je wpisywać. A co wpisać we wniosku rubryce mieszkanie w UK? Przecież nie mamy mieszkania, mąż ma kolegę który ma tam swój dom może by to pomogło jakby napisał że mamy zamieszkać u niego. Czy nie trzeba? A co z wyciągami bankowymi? Bo też piszą żeby dołączyć, a mój mąż nie ma konta, a nawet jakbyśmy założyli konto to nie miałby żadnych legalnych wpływów bo przecież nie pracuje. Ja mogłabym tam przelewać jakąś kasę i powiedzieć ze dostał czy coś no ale nie wiem czy to mogłoby jakoś pomóc. Mój wyciąg bankowy też nie jest zbyt imponujący bo mało zarabiam, w prawdzie mamy trochę oszczędności ale jak przeliczyć na funty to wychodzi niewiele. Czy to że mąż nie pracuje mogłoby wpłynąć na negatywną decyzje w sprawie EEA Family permit. Teraz też niedługo mieliśmy składać wniosek o następne pozwolenie na pobyt czasowy w Polsce i pewnie dostaniemy na dwa lata, ale co się dzieje z tym pozwoleniem kiedy wyjeżdża się za granice na dłużej? Pewnie traci ważność, tak? bo dobrze byłoby mieć jakieś zabezpieczenie jakby mąż nie dostał później już w uk następnej wizy i trzeba będzie wracać do Polski. Sporo wyszło mi tych pytań a pewnie i tak o czymś zapomniałam...
Mimo długości i zawiłości całej historii mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto rozwieje choć trochę moje wątpliwości. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam