Wiza do UK dla męża spoza UE

• Autor wątku Autor wątku merrique
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Wiza do UK dla meza spoza UE

z mojego punktu widzenia sprawa bedzie sie obracac wokol faktu ze wniosek o family permit bedzie zaraz po slubie, teraz skupilbym sie na zebraniu jak najwiekszej liczby dokumentow, zdjec, itp zeby moc udowodnic ze malzenstwo nie jest po to zeby dostac wize do uk.
nie musicie byc w europie zeby starac sie o family permit, wszystko moze zostac zalatwione gdziekolwiek na swiecie.
czy byloby latwiej gdyby jedno bylo w uk, nie sadze, nie ma tu duzych wymogow, glowny powod odmowy z tego co zauwazylem to to ze zwiazek jest dla wizy.
wiele pytan, jak finanse itp sa nieistotne z punktu widzenia prawa, nie ma zadnego wymogu posiadania ilosci srodkow zeby mozna dostac fp.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!
Pozwolę sobie zapytać o coś jeszcze...wspólnych zdjęć z narzeczonym mamy setki, widać na nich zmieniające się pory roku, członków rodziny, przyjaciół. Jednak nie mamy wspólnych rachunków...mieszkanie, które wynajmujemy jest na moje nazwisko, wszystkie rachunki również. Myślałam, żeby poprosić właściciela oraz sąsiadów, żeby potwierdzili to, że mieszkamy razem (napisali jakby oświadczenie, nie wiem jak to nazwać, ale myślę, że Pan mnie rozumie:)). Dodatkowo po ślubie, chce upoważnić męża do swojego konta bankowego. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić...Mógłby Pan wyrazić swoje zdanie?
Z całego serca dziękuję!

list moze pomoc, nie zaszkodzi, to tego rezerwacje biletow lotniczych na podroze, rachunki za hotele, wakacje itp.
wszystko to co zwykle pary robia wspolnie sie sprzyda.

Dziękuję Panu! Od dziś zbieram wszystko co możliwe :) Pozdrawiam serdecznie!

prosze o pomoc maz dostal 2 razy odmowe wizy do uk uznali nasze malzenstwo za malo wiarygodne obecnie urodzil nam sie synek czy byl ktos w podobnej sytuacji pomozcie jak dobze wypelnic ta aplikacje zeby bylo ok

Najlepiej wypelnic ja zgodnie z prawda. Z jakich powodow uznali malzenstwo za mazlenstwo dla zdobycia wizy? Dziecko powinno wzmocnic aplikacje wiec warto o nim wspomniec.

Hej dolaczam sie tematu ...W zeszly poniedzialek zlozylam eea family permit ..chyba wszystko ok jesli chodzio dokumenty ...nurtuje jedno pytanie dostalam akt slubu o raz akty urodzenia w moim urzedzie stanu cywilnego tzw. europejskie czyli tlumaczone w 12 jezykach , z tym ze pani przyjmujaca dokumenty w ambasadzie uk powiedziala ze pierwszy raz takie cos na oczy widzi i ze Anglicy chyba tego nie zaakceptuja ...strasznie sie stresuje bo boje sie ze bedzie to powodem odmowy ,,,a us pani mowila ze napewno to przyjma ...Podpowiedzcie prosze czy ktos z was dostarczal do wniosku takie akty ...Z Gory dziekuje za odp. Pozdrawiam

witam, moj maz jest obcokrajowcem pochodzacym z poza Europy. niedawno otrzymal pobyt staly w Polsce. W przeciagu ostatnich dwoch lat bylismy w odwiedzinach w Anglii u jego rodziny i wowczas otrzymywal on wlasnie EEA family permit. mam zwiazku w tym pytanie:
czy EEA family permit przyznane z powodu odziwedzin(wydawane na okres 6 miesecy i oczywiscie pod warunkiem ze podrozuje z mezem)daje rowniez prawo do pracy w tym okresie a po uplywie 6 miesiecy sklada sie juz wniosek o dluzszy pobyt(mysle tu zarowno o tym ze ja bym zostala w Anglii jak i maz)jak to wyglada w praktyce?czy ktos sie oreintuje czy od razu powinno sie zlozyc wniosek o EEA family permit ale na jako przeslanka bylaby chec podjecia pracy?czy wowczas rzeczywiscie ja jako obywate UE musze pierwsza znalezc prace?bardzo prosze o pomoc

pozdrawiam

jesli otrzyma pozwolenie EEA family permit (w zwiazku z polaczeniem rodziny czyli z Toba bo ty jestes EEa .To jak najbardziej moze podjac prace na terenie uk . Po okolo 5 miesiacach zacznijcie sie starac o kolejne przedluzenie wizy juz na miejscu, nie ma z tym raczej problemu jesli nadal bedziecie malzenstwem i maz bedzie mial legalna prace. Z tego co pisalass to juz przyznwali wam eea to pyatnie rowniez do ciebie ...moze przeczytaj moj post wyzej ,,,jesli mozesz bo juz minelo 9 dni a dalej czekam na decyzje( i sie denerwuje ) ..Pozdrawiam

witam wszystkich czy skladal ktos ostatnio o eea permit powiedzcie jakie dokumenty dolanczaliscie?

Witam Jestem Polką ma męża Algierczyka jesteśmy małżeństwem od kwietnia ale dokumenty o zawarciu związku dostalismy w lipcu , mieszkamy obecnie w Algerii ale chemu wyjechać do UK tylko jest problem jak to legalnie załatwić mojemu mężowi o jaką wize może się starać?? Proszę o pomoc będe bardzo wdzięczna za każdą informacje, bo narazie błądze ciągle bez sensu bez konkretnych odp

witam czy maz musi miec wykupione ubezpieczenie do uk skladajac o eea permit?

czy ambasada uk sama informuje ze wiza jest gotowa lub nie czy trzeba do nich dzwonic? :(

Witam mam kilka pytanek!!Mieszkam wraz z mężem w Holandii on pochodzi z Brazylii jesteśmy tu 3 lata legalnie mąż dostał kartę pobytu na 5 lat .Teraz chcemy wyjechać do pracy w Uk wiem ze mąż musi się ubiegać o wiza EEA ale nie mamy Adresu zamieszkania w Anglii czy bez adresu możemy się ubiegać o ta wizę ?Co konkretnie musimy przedstawić jakie dokumenty ?I czy ubiegając się o wizę w uk możemy stracić dokument pobytu w Holandii .Jak czytałam na forum to jesteśmy w stanie przedstawić wszystkie dokumenty do tej wizy np :zdjęcia ,wykaz z banku ,meldunek, umowy z pracy oraz rachunki ,które płacimy na przemian .Jeżeli by ktoś wiedział to prosiła bym o przekazanie nam tych informacji. Dziękuje bardzo i pozdrawiam :D

Z tego co wien to bazylyjczycy nie potrzebuja wizy na wjazd do Uk czyz nie?
Jesli nie to przyjedzcie i starajcie sie o eea2, jesli potrzebuje to z holandii o eea family permit.
Co do holandii to mniemam ze prawo w calej unii jest takie samo i jak nie bedzie was tam przez 6 miesiecy to jego wiza automatycznie wygasnie.

Tak ma pan rajcie mąż możne jechać do Uk bez wizy ,lecz potrzebuje pozwolenia na prace wiem tylko ,ze jeslii złożymy tu w Holandii formularz priorytetowy to będzie czekać 3 tygodnie na EEA I w tedy będzie mógł iść do pracy a tak to byśmy musieli czekać 6 miesięcy a nie chcemy tracic czasu .I tak w Polsce koszmar przeżyliśmy ,który trwał 3 lata z urzedami.Przegladajac formularz eea to trzeba podać adres w Anglii czy tego nie da sie ominąć .A pytanko co to jest za wiza EEA2 i do czego upoważnia ona .
Chciałam bardzo podziękować za te ważne informacje dla Nas.Pozdrawiam!!!

Odświeżam post ;) Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z pomocną dłonią ;) Wraz z moim małżonkiem- z po za UE chcemy sie ubiegac o EEA family permit. Oboje aktualnie mieszkamy w Polsce- mąż ma czasową kartę pobytu. Chcemy uzyskać wizę dla niego abyśmy oboje mogli wyjechać-wiadomo, Ale nurtuje mnie jedna sprawa- otóż podczas uzupełniania wniosku trafiło się takie dotyczace EEA National Registration Certificate number, Skąd mam to wziąć? ja w UK nigdy nie pracowałam, mąż tym bardziej....co mam wpisac w tej rubryce:roll:

@eryesia, mam podobną sytuację jak Ty :) pisz jak Ci idzie:)

eryesia nic nie wpisuj poniewaz nie masz takiego numeru, zostaw to pole puste.

Witam, mam kilka pytań odnośnie EEA Family Permit. Może najpierw przedstawie moją sytuację.
Mój mąż jest obywatelem Indii i od 2007 do 2012 roku mieszkał i pracował w Wielkiej Brytanii. Poznaliśmy się ze w lipcu 2010, mąż wtedy miał swoją wizę Tier 1 (post-study work) ważną do listopada 2010 i październiku załatwił sobie przez prawnika następną ważną do 10.2012. W maju 2012 zaczęły do nas docierać pierwsze informacje że z wizą jest coś nie tak, w lipcu już dowiedzieliśmy się o kolejnych 3 osobach, które zostały odesłane do Indii z powodu fałszywej wizy a załatwiały ja przez tego samego prawnika. Kiedy w sierpniu mąż otrzymał już potwierdzone w 100% wiadomości że wiza jest nielegalna spakował się wrócił do Indii. Bał się do kogokolwiek z tym zwracać bo przybywał już na tej wizie prawie dwa lata. Nikt nigdy go nie złapał, na lotnisku też nie miał problemów ale i tak nie chciał ryzykować.
Następnie kiedy mąż był w już Indiach podjęliśmy decyzje o zawarciu małżeństwa i w lipcu 2013 udało nam się wziąć ślub w Indiach a w listopadzie 2013 mąż w końcu dostał wizę do Polski i przyjechał. Od wtedy przebywa tu legalnie, od lutego na karcie pobytu. Niestety nie ma pracy, głównie ze względu na słabą znajomość języka polskiego. Mieszkamy w województwie łódzkim i tu ogólnie jest ciężko znaleźć pracę. Ja pracuję tylko na pół etatu i dorywczo. Mąż już ma dosyć tego ciągłego siedzenia w domu i ja z resztą też chciałabym mieć lepszą pracę. Dlatego też, postanowiliśmy przenieść się do UK. No to teraz czas przejść do moich pytań.
Czy ta cała sytuacja z przeszłości może wyjść przy aplikowaniu o wizę? Czy we wniosku wpisywać datę pobytu w UK tylko według legalnej wizy czy pisać całą prawdę jak było? Tylko wtedy jak wyglądałaby nasza znajomość, poznaliśmy się w lipcu 2010 i mężowi zaraz skończyła się wiza to jak się dalej spotykaliśmy. Nie wiem też co zrobić z National Insurance Number bo oboje mamy nasze stare numery, ale w męża historii widać ze dostawał wypłatę do wyjazdu w 2012 a wizę miał do 2010. To nie wiem czy je wpisywać. A co wpisać we wniosku rubryce mieszkanie w UK? Przecież nie mamy mieszkania, mąż ma kolegę który ma tam swój dom może by to pomogło jakby napisał że mamy zamieszkać u niego. Czy nie trzeba? A co z wyciągami bankowymi? Bo też piszą żeby dołączyć, a mój mąż nie ma konta, a nawet jakbyśmy założyli konto to nie miałby żadnych legalnych wpływów bo przecież nie pracuje. Ja mogłabym tam przelewać jakąś kasę i powiedzieć ze dostał czy coś no ale nie wiem czy to mogłoby jakoś pomóc. Mój wyciąg bankowy też nie jest zbyt imponujący bo mało zarabiam, w prawdzie mamy trochę oszczędności ale jak przeliczyć na funty to wychodzi niewiele. Czy to że mąż nie pracuje mogłoby wpłynąć na negatywną decyzje w sprawie EEA Family permit. Teraz też niedługo mieliśmy składać wniosek o następne pozwolenie na pobyt czasowy w Polsce i pewnie dostaniemy na dwa lata, ale co się dzieje z tym pozwoleniem kiedy wyjeżdża się za granice na dłużej? Pewnie traci ważność, tak? bo dobrze byłoby mieć jakieś zabezpieczenie jakby mąż nie dostał później już w uk następnej wizy i trzeba będzie wracać do Polski. Sporo wyszło mi tych pytań a pewnie i tak o czymś zapomniałam...
Mimo długości i zawiłości całej historii mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto rozwieje choć trochę moje wątpliwości. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

Powrót