Wiza, małżeństwo, karalność

• Autor wątku Autor wątku ibiszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ibiszek

Użytkownik
Odpowiedzi
140
Witam. W kwietniu 2015roku zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem. Dostałem 2lata zakazu i karę finansową. W kwietniu tego roku nastąpiło zatarcie tego wyroku. W lipcu przyszłego roku biorę ślub z dziewczyna, która dostała wizę turystyczną na 10 lat. Planujemy po ślubie kilka miesięcy - ewentualnie do roku wyjechać do Stanów. Chciałbym starać się o wizę turystyczną tak, żeby być tak jakiś czas i wtedy starać się o zieloną kartę. Kiedy będzie najlepiej jak złożę wniosek o wizę. Przed czy po ślubie?? oraz jak to będzie z tym że byłem karany? Czy będzie to duży problem, że byłem karany czy podawać, że nie byłem karany i na rozmowę z konsulem przyjść z czystą kartą z KRK??
Za każdą pomoc dziękuję.

1)Jeżeli wyrok uległ już zatarciu to twoja sytuacja prawna wygląda tak jakbyś tego wyroku nie miał.
2)Przy aplikacji o zieloną kartę będą Tobie potrzebne zaświadczenia o niekaralności ze wszystkich państw, w których przebywałem powyżej 6 miesięcy jednorazowo. W rozumieniu polskiego prawa takie zaświadczenie otrzymasz, ponieważ figurujesz jako osoba niekarana.
3)Wyjazd do USA na wizie turystycznej jest nieopłacalny, ponieważ jeżeli zostaniesz przyłapany na tym, że cel twojej podróży jest inny niż kategoria twojej wizy, to otrzymasz 10 letni zakaz wjazdu do USA, a w przypadku podjęcia pracy na czarno dożywotni.
4)Masz 2 opcje, albo dostać propozycję pracy z USA i wtedy dostajesz greencard z automatu, albo loteria wizowa.

Powrót