wizerunek gwiazd -allegro

• Autor wątku Autor wątku anetastepien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetastepien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, moje pytanie dotyczy wykorzystywania zdjęc osób publicznych, gwiazd do sprzedazy produktów na allegro.

Odnalazłam artykuł który swiadczy o tym , ze mogę w opisie wklejać zdjecia gwiazd . Ale czy napewno jest to mozliwe ?Zauważyłam ,ze duzo sprzedawcow allegro wykorzystuje wizerunek celebrity.
Jestem sprzedawcą odzieży

Jak sprzedawać na Allegro? - tipy.pl

Czy w opisie produktu mogę zamiescic fotkę np. Madonny ? .

Z góry dziekuje za odpowiedź

Witam,

1. Umieszczanie zdjęć gwiazd czyli wizerunek gwiazd. Tu powinna się Pani zaznajomić z ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych - Art.81. A następnie wystarczy jak zadecyduje Pani tak czy nie w odniesieniu do każdego zdjęcia...

2. Wykorzystanie zdjęć. Zdjęcia robione przez siebie może umieszczać Pani zawsze.
Ale chcąc legalnie umieszczać inne zdjęcia (np. pobrane z netu zdjęcia gwiazd, modelek,wyrobów, etc), zawsze musi Pani posiadać zgodę właściciela majątkowych praw autorskich danego zdjęcia. Nie może Pani również w ogólności, dokonywać jakichkolwiek zmian na zdjęciach bez zgody autora zdjęć.
Oczywiście odnosi się to również do potencjalnego wykorzystania przez innych zdjęć i tekstów Pani autorstwa.

Powrót