Wizerunek miasta

• Autor wątku Autor wątku antros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam takie pytanie odnośnie wizerunku miasta: ulice, panorama, budynki. Fotografuję od jakiego czasu swoje miasto. Zdjęcie publikuję z internecie. Czasem ktoś się zgłasza do mnie z chęcią kupienia zdjęcia do celów prywatnych i reklamowych, np. kalendarz, folder, strony www, ulotki itp. co występuje w świecie reklamy... Moje pytanie brzmi... czy np. gdy sfotografuję panoramę miasta (np. nawet taka z banera tego forum), albo pojedynczy budynek lub ulice to czy ktoś ma do tego wizerunku prawo? Mogę zrobić zdjęcie PKiN i je sprzedać firmie xxx do jego katalogu firmowego lub na kalendarz?

Witam,

zasadniczo nie ma przeciwwskazań czy ogólnych ograniczeń do fotografowania miasta, panoram budynków. Ale, zawsze bywa jakieś ale...

Trzeba uważać czy dane budynki czy kompleksy nie oznaczone jako nie do fotografowania (np. wojskowe albo inne tajne...).

Nie powinno być też zbliżeń osób, aby nie było posądzenia o rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku bez jego zgody (Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

A trzeba też pamiętać, że o ile fotografowania samego budynku zasadniczo nic nie zabrania - to, w przypadku, gdy jest on jakoś specjalnie przyozdobiony - np. oświetlenie na wieży Eifla w Paryżu czy kolorowa dekoracja PKiN w Warszawie to mogą się pojawić roszczenia ze strony np. autorów lub właścicieli majątkowych praw autorskich do tychże dekoracji za ich (komercyjne) wykorzystanie...

No, i jeszcze pozostaje kwestia wszelkich wielkich lóg czy znaków firmowych. Trzeba pamiętać, że zwykle są one chronione prawami autorskimi (a więc na ich wykorzystanie zasadniczo potrzebna jest zgoda właściciela majątkowych praw autorskich, ewentualnie http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html) lub jeszcze bardziej - czyli mogą być chronione jako zastrzeżone znaki towarowe z tytułu ustawy prawo własności przemysłowej - i tu też potrzebna jest zgoda na wykorzystanie osoby posiadającej te prawa.

Powrót