Wizerunek osób trzecich na zdjęciu.

• Autor wątku Autor wątku crazyyman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crazyyman

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam.

Jak to jest ze zdjęciami i ich publikacją w internecie.

Po pierwsze, jeżeli robię zdjęcie jakiegoś budynku, pomnika czy innych takich rzeczy i np w rogu kadru są osoby, których można rozpoznać (dobra jakość zdjęcia), to mogę takie zdjęcie upublicznić w internecie?

Art 81. prawo autorskie
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

I jak to jet ze zdjęciami gdy robię np zdjęcie wieży Eiffla jestem w drodze na Rysy czy w innym miejscu publicznym i są tam inni ludzie, którzy chciał nie chciał pojawią się w kadrze, czy ja muszę mieć zgodę ich wszystkich (tych, którzy są rozpoznawalni)?

Co prawo o tym mówi? Bo kiedyś gdzieś przeczytałem, że jeżeli są przynajmniej 3 osoby na zdjęciu, to już jest tłum i nawet jak są rozpoznawalni, to nie jest potrzebna ich zgoda.

Pozdrawiam

forg napisał:
Cytujesz przepis prawa i pytasz co prawo o tym mówi? Przecież sam wkleiłeś ...

Wiem co wkleiłem, ale podałem tez przykład, o którym nie ma mowy w tym artykule. Zrobiłem zdjęcie jakiegoś obiektu - dajmy na to pałacu w Mosznej - i w rogu zdjęcia znajduje się osoba lub 2 osoby, których wizerunek można rozpoznać. Czy muszę mieć zgodę tych osób na rozpowszechnianie zdjęcia czy nie? O to mi chodzi.

I o co chodzi z tym tłumem i 3 osobami? Coś takiego istnieje?

Zdaję sobie sprawę z tego, że polskie prawo jest bardziej dziurawe niż drogi w Polsce, ale nie znam go na tyle, żeby wiedzieć dokładnie jak to jest z rozpowszechnianiem wizerunku.

crazyyman napisał:
... Czy muszę mieć zgodę tych osób na rozpowszechnianie zdjęcia czy nie? ...
Nie musisz, a po szczegóły [FONT=&quot]użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany, łącznie z przytaczaniem adekwatnych orzeczeń sądowych.[/FONT]

Używając opcji "szukaj" i to w różnych konfiguracjach (wizerunek, ochrona wizerunku, orzeczenia, wyrok i inne w dziale prawo autorskie) i głównymi odpowiedziami było przytaczanie art. 81, oraz "użyj opcji szukaj, bo już było".
A stwierdzenie "nie musisz mieć zgody" jakoś nie przekonuje mnie
Pozdrawiam

crazyyman napisał:
... głównymi odpowiedziami było przytaczanie art. 81, ...
Przytoczyłeś go w swoim pierwszym poście, a chociaż spróbowałeś zrozumieć jego treść?
crazyyman napisał:
... oraz "użyj opcji szukaj, bo już było". ...
Bo było a Ty zbyt płytko szukasz.
crazyyman napisał:
... A stwierdzenie "nie musisz mieć zgody" jakoś nie przekonuje mnie ...
ust. 2. pkt. 2) przytaczanego przepisu prawnego.

PS.
Archiwum sięga do początków FP zatem odpowiednie tematy są do odnalezienia.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Przytoczyłeś go w swoim pierwszym poście, a chociaż spróbowałeś zrozumieć jego treść?
Wiem, że przytoczyłem go w pierwszym poście, a co do zrozumienia, a raczej interpretacji, to nie mam pojęcia jak to jest, bo nie jestem prawnikiem.

LeszsekS napisał:
Bo było a Ty zbyt płytko szukasz.
Doatarłem do 2008 r. czy to jest płytko czy nie, to nie wiem.

LeszsekS napisał:
ust. 2. pkt. 2) przytaczanego przepisu prawnego.
No właśnie o to pytałem, ponieważ nie wiem jak ze strony prawniczej to wygląda, co oznacza, że jest szczegółem, co z rozpoznawalnością danej osoby/danych osób etc. (to o co pytałem).

Powrót