Wizerunek samochodu na np. koszulce

• Autor wątku Autor wątku Ziarkoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Ziarkoski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Jestem nowy na forum bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi mi o to czy można sprzedawać koszulki z wizerunkiem samochodu np. fiat. Grafikę wykonał mi grafik za którą mu zapłaciłem a on dał mi prawa autorskie do obrazku. Tylko czy mogę zamieścić to na koszulce czy Fiat nie będzie miał pretensji że jego samochód sprzedaję na koszulkach.

Nawet jak będzie logo Fiata na grafice?

Jeśli jest to odzwierciedlenie konkretnego pojazdu nie ma to znaczenia.

Czyli żadnych problemów nie powinno być, tak? Grafika przedstawia dany model samochodu i jest efekt jakby było z bajki lub komiksu tyle że na masce jest logo.

Grafik robił obrazek od zera ale pewnie posługiwał się jakimś zdjęciem podglądowym na którym było logo jak na każdym samochodzie.

Odwzorowanie egzemplarza towaru nie narusza praw do znaków towarowych na nim umieszczonych.

A czy jest to gdzieś jasno napisane w jakiejś ustawie czy artykule?

Poczytaj o zasadzie wyczerpania prawa.

Czytałem o ww. zasadzie ale nie do końca rozumiem dlatego poszedłem do prawnika który nic mi interesującego nie odpowiedział po za tym żeby pytać producenta o zgodę.

Jeśli towar oznaczony chronionym znakiem towarowym został legalnie wprowadzony do obrotu każde działanie nim, z nim, nie narusza praw uprawnionego do znaku.

Powrót