Wizerunek świętych

• Autor wątku Autor wątku figa_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

figa_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Przeczytałam kilka wątków o prawach do wizerunku osób znanych, zmarłych itp. Nie rozjaśniło mi to jednak kwestii, która mnie interesuje. Jak to jest ze świętymi. Chciałabym drukować i sprzedawać obrazki, obrazy ze świętymi np. św. o. Pio, z św. Janem Bosco. Dałam przykład akurat tego świętego gdyż jego obrazków nie ma na rynku. Pytałam w jednym wydawnictwie i powiedziano mi, że nie drukują go gdyż nie mają praw autorskich. Gdzie mogę sprawdzić takie informacje, czy każdy święty jest w jakiś sposób zastrzeżony?

Pozdrawiam

Prawo do wizerunku danej osoby wygasa wraz z jej śmiercią.

W przypadku osób o których piszesz możesz ich wizerunek wykorzystywać bez jakichkolwiek zgód.

Midzu napisał:
... W przypadku osób o których piszesz możesz ich wizerunek wykorzystywać bez jakichkolwiek zgód.
Nie tak szybko, o ile sama je wykonała/wykona :!:

figa_ napisał:
... czy każdy święty jest w jakiś sposób zastrzeżony? ...
Jak sama zauważyłaś, wizerunek osoby zmarłej nie podlega ochronie z UoPAiPP, ale wykonanie tego wizerunku (zdjęcie, grafika) ma swojego autora i jego prawa są chronione do czasu wygaśnięcia.

Ostatnia edycja:
Czyli jak rozumiem sprawa wygląda tak:

- jak narysuję coś sama i to coś będzie wyglądało podobnie do oryginału, ale będzie wykonane przeze mnie mogę to wykorzystywać i sprzedawać?

- nie mogę drukować i sprzedawać np. obrazu Jezusa Miłosiernego gdyż nie jestem jego autorką? Powinnam się zwrócić np. do Krakowa Łagiewnik i uzyskać pozwolenie?

- wracając do Jana Bosco, zastrzeżony jest nie tyle on sam (tzn. każdy wizerunek go przedstawiający), ale autor, który jakiś konkretny wizerunek wykonał?

Pisałem o samym wizerunku a nie o jego uwiecznianiu przez inne osoby.

Midzu napisał:
Pisałem o samym wizerunku ...
A sam wizerunek osoby zmarłej nie bierze się z chmur, zastanów się. :ok:
figa_ napisał:
Czyli jak rozumiem sprawa wygląda tak: ...
1. To jeszcze może wyniknąć sprawa opracowania.
2. Czas trwania autorskich praw majątkowych to 70 lat, tak w skrócie.
3. Autor niczego nie musi zastrzegać, posiada autorskie prawa od chwili zmaterializowania utworu.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
1. To jeszcze może wyniknąć sprawa opracowania.
2. Czas trwania autorskich praw majątkowych to 70 lat, tak w skrócie.
3. Autor niczego nie musi zastrzegać, posiada autorskie prawa majątkowe od chwili zmaterializowania utworu.

Dziękuję za szybki odzew, jestem zobowiązana.

Ad. 1 - co masz na myśli? Skoro może być problem nawet z własnym opracowaniem, to w jaki sposób, legalnie mogę rozpocząć wydruk wspominanych wizerunków?

Ad. 2 - gdzieś o tym czytałam, jednakże nie znam całej ustawy przyznaję się z ręką na sercu, dlatego proszę o wyrozumiałość. Przykład: ktoś robi zdjęcie komuś w 1910 r., czy mogę wykorzystywać dziś spokojnie wizerunek osoby uwiecznionej na tej fotografii?

figa_ napisał:
... Ad. 1 - co masz na myśli? ...
Jeśli swój szkic wykonasz na podstawie cudzego utworu to będzie opracowanie, rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zgody autora utworu pierwotnego, chyba , że wygasły juz autorskie prawa majątkowe.
figa_ napisał:
... Ad. 2 - gdzieś o tym czytałam, ...
Przecież jasno napisałem ile trwają autorskie prawa majątkowe. Szczegóły: Art. 36 Ustawy.

Witam,
Odgrzewam temat. Składam książki i potrzebuję wizerunków świętych na okładki. W internecie tego pełno, ale nie wiem jak stwierdzić co można wykorzystać a co nie. Np. taki obraz Guido Reni przedstawiający św. Józefa. Namalowany w XVI- czy XVII wieku - więc prawa autorskie wg. tego co zostało napisane powyżej - już wygasły. Pytanie jednak co ze zdjęciem tego obrazu zamieszczonym w sieci? Czy podlega on prawom autorskim osoby, która wykonała zdjęcie? Co jeśli obraz znajduje sie w prywatnych rękach? Czy posiada wtedy jakieś prawa do niego?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Zdjęcie będące wyłącznie płaskim odtworzeniem obrazu nie jest samodzielnym utworem. Co innego zdjęcie np. przedstawiające obraz wiszący na ścianie, które za utwór może spokojnie zostać uznane. Jeśli autorskie prawa majątkowe wygasły własność egzemplarza/oryginału utworu nie ma znaczenia.

Dzięki za szybka odpowiedź!
Pozdrawiam

Powrót