Wizerunek w filmie

• Autor wątku Autor wątku twh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam nurtujący mnie problem. Nakręciłem film, którego fabuła opowiada o przeżyciach miłosnych 3 bohaterów. Każdy z nich przedstawia swoją historię podczas gry w karty. Historie są "z życia wzięte", bo każdy bohater przedstawia mniej lub bardziej zmienioną wersję przeżyć, które miały miejsce - oczywiście z ich perspektywy. Dodano do tego sporo fikcji i poprzeinaczano fakty, by pasowało do koncepcji filmu. W filmie tych troje bohaterów opowiada o tej samej dziewczynie, co zresztą oparte jest na rzeczywistości - jednak ta została w filmie odpowiednio ubarwiona i zmodyfikowana jak powiedziałem. Totalną fikcją jest bohater 4, który łączy wszystkie 3 historie w jedną.

Dziewczyna, która zna te historie, bo w końcu była jej częścią w rzeczywistych wydarzeniach, nie życzy sobie, bym film puszczał i go upubliczniał, bo to narusza jej wizerunek. W filmie mowa jest jedynie o jakieś kobiecie wymienionej po fikcyjnym imieniu. Nie występuje jako osoba, nie ma jej wizerunku, danych, zdjęcia czy czegokolwiek, co mogło by pozwolić ją skojarzyć. Film nie jest filmem dokumentalnym czy czymś takim, tylko fabularnym wymysłem autora. W filmie występują jedynie nawiązania do ludzi, którzy mi historię opowiedzieli, w tym zawarta jest i moja historia, i są one przedstawione z punktu widzenia tych osób, ale bez podawania prawdziwych nazwisk i miejsc. Bohaterowie grający w karty i występujący w filmie noszą imiona osób, których historię znam, ale im to nie przeszkadza - zresztą, poza jedną, grają ich inni aktorzy, a nie oni sami.

Jej argument to to, że historia może się kojarzyć z jej osobą, bo wiele z fragmentów historii przypomina jej własną i dlatego może żądać wycofania filmu.

Skrótowo: Fikcja filmowa zbudowana o wydarzenia z życia, mocno ubarwiona i zmieniona, by nie wymienić i nie wskazać na osobę, o której opowiadają bohaterowie.

Czy to możliwe? Czy może żądać wycofania filmu, bo zbyt wiele kojarzy się w filmie z jej osobą? Że występuje zbyt wiele sytuacji podobnych do jej?

Ostatnia edycja:
Witaj, wszystko jest możliwe, gdyż osoba ta może uważać, że film narusza jej dobra osobiste (Art.23.kodeksu cywilnego), ale przede wszystkim w takiej sytuacji, musiałaby udowodnić w sądzie, że bohaterka filmu jest jednoznacznie rozpoznawalna z jej osobą.

Powrót