Wizualizacja MP3, a prawo.

• Autor wątku Autor wątku dex_1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dex_1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Prosta sprawa: Mam pobrany plik mp3. Wyciągam z niego waveform'a. Obraz w linku poniżej.

http://news.billionaires.io/wp-content/uploads/sites/6/2015/07/Audio-Waveform.png

Czy takiego waveform'a mogę użyć do celów komercyjnych? Czy jest jakiś czas przez który mogę przechowywać w/w pobrany plik mp3? Słyszałem o 24h, ale nie wiem czy to nie jest jakiś urban legend. Ewentualnie mogę kupić mp3 na amazon.com/mp3.
Oczywiście będzie założona DG.

Dzięki.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Pliki mp3 to nie narkotyki. przechowywać je możesz nawet do końca świata.
Udostępniać a tym samym zarabiać poprzez kopiowanie w ilestam ilosci to juz musisz mieć zgode - licencje. Taka licencje otrzymasz opłacając w OZZ stosowną opłate.

utwor mp3 nie mylic z programem komputerowym - choć znany mi jest akt oskarżenia i prawomocny wyrok SR w Olsztynie z 2008 roku gdzie takowy plik podciągnięto pod art. 278 ust 2 kk. nie wspominając glósny tutaj wyrok o 10 plików mp3 ściągniętych z internetu

Ostatnia edycja:
Nie mam w zamiarze kopiowania i udostępniania samego pliku mp3, a tylko jego wizualizacji (przykładowy obraz w pierwszym poście) - czy to jest legalne? Czy muszę opłacić wspomnianą przez Ciebie licencję?

Powrót