Wizyta policji

• Autor wątku Autor wątku Mateos1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateos1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem. Kilka lat temu narobilem długów w Polsce i wyjechałem za granicę. Po kilku latach za granicą przyszła policja do domu w którym byłem zameldowany. Nie zostawili żadnego papieru, pytali się gdzie mieszkam. Wynajalem adwokata żeby to sprawdził. On również mówi że nie wie za co mnie poszukują bo nie ma mnie w żadnej bazie. Co to może być? Czy komornik może wysłać policję?

... a może ktoś złożył zawiadomienie o oszustwie, przywłaszczeniu, itd...

Nie zostawili żadnego papieru. Adwokat pytał na policji i prokuraturze. Nie jestem też w żadnych rejestrach

Ciężko żebyś był. Jeżeli to było nawet wyłudzenie, to nie będziesz nigdzie figurować dopóki nie przedstawią Ci zarzutów.

Za długi to raczej przychodzą pisma.To może być kompletnie nie związane z tymi długami np ktoś gdzieś coś narozrabiał w okolicy, jeden podał rysopis, drugi skojarzył go z Tobą, przyszli i okazało się że tu nie mieszkasz już i poszli szukać dalej, zdarza się że sciągają zza granicy ludzi przez takie głupoty, zresztą policja potrafi przyjść o 5 rano i powiedzieć że gdzieś tam ktoś Cie widział nawet jeśli tak nie było, zwłaszcza jeśli byłeś karany.

Za długi to raczej przychodzą pisma.
Zależy, czy to było niespłacenie po prostu, czy wzięcie od razu z zamiarem niespłacenia, np. przedstawiając fałszywe zaświadczenie o zarobkach. Wtedy już jest przestępstwo wyłudzenia.

Powrót