Wizyta samochodem na polskich blachach

• Autor wątku Autor wątku Kratka80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kratka80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Samochód zarejestrowany na męża i na mnie jako współwłaściciela. Mąż pracuje w niemczech i tam jest też zameldowany. Samochód cały czas jest w Polsce i ja go użytkuję. Co jeśli chciałabym na tydzień przyjechać do męża tym samochodem do Niemiec. Czy powinnam mieć jakiś dokument z Polski, że samochód użytkowany jest w Polsce w razie kontroli, czy opłacić podatek na ten tydz.?Prosze o podpowiedzi.

Przecież posiadasz dokument potwierdzający fakt rejestracji w Polsce. Jest nim dowód rejestracyjny.
To nie Ty masz urzędowi cokolwiek dowodzić ale urząd Tobie. Nie wyręczaj urzędu w jego pracy.
W opisanej sytuacji gdy jest to dla Ciebie krótkotrwały i tymczasowy pobyt a miejsce pobytu nie jest Twoim ośrodkiem spraw życiowych to nie masz obowiązku ani płacić podatku drogowego ani przerejestrowywać pojazdu.

Tak tylko że samochód zarejestrowany na męża, ja jestem współwłaścicielem i mąż jest tam zameldowany już od dwóch lat. Czy w razie kontroli jakoś nie będę musiała udowodnić że to ja ten samochód w polsce użytkuję, a nie mąż w niemczech. Wolę zapytać a nie później płacić za dwa lata z odsetkami albo coś jeszcze więcej.

Nie Ty ale urząd ma udowadniać. To takie trudne do zrozumienia?

Nie, nie trudno. Dziękuję za odpowiedzi.

Powrót