wizyta windykatora

• Autor wątku Autor wątku aneta22470
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta22470

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witam.mam pytanie.Ojciec nie mieszka w domu już 6 lat,ale jest ciągle zameldowany.W lutym tego roku postanowiłem przeprowadzić u notariusza przepis domu na mnie,bo chciałem zacząc remont.Było to w formie darowizny od obojga rodziców.W tym miesiącu okazało sie że ojciec ma bardzo dużo długów i nie daje juz rady ich spłacać,Wczoraj przyjechał windykator żeby ocenić wartośc domu i powiedział ze składa do sądu wniosek o podważenie zapisu,że niby ojciec w ten sposób chciał sie pozbyć majątku to zrobił darowizne na syna.Tylko że to ja za wszystko płaciłem i pojęcia nie miałem o jego długach..Co robić w tej sytuacji i jeszcze jedno pytanie czy on bez wiedzy Małżonki mógł takie kredyty zaciągać ?Czy ten windykator może nam zając jego częśc domu jesli cofnie zapis?i czy on ma prawo nas nachodzić >?bardzo prosze o odpowiedz bo spać po nocach nie mogę ,bo nie wiem jak sie bronić

aneta22470 napisał:
Tylko że to ja za wszystko płaciłem i pojęcia nie miałem o jego długach.
Odpowiedź znajdziesz w zapisie art. 527 kc:
Przepis prawny:
§ 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.

czy on bez wiedzy Małżonki mógł takie kredyty zaciągać ?
Tak.
Czy ten windykator może nam zając jego częśc domu jesli cofnie zapis?
Od zajmowania jest komornik, nie windykator. Z nim nie musicie rozmawiać.
Niemniej jeśli doszło do zbycia majątku, to skarga pauliańska jest zasadna.

a co w sytuacji kiedy ojciec pracuje, zarabia, tylko sie wkręcił w tę pętle kredytową,dodam jeszcze że wynajmuje mieszkanie ,mieszka z nowa kobieta i jej dziećmi ,czy komornik nie może mu po prostu inaczej ściągnąc należności tylko od razu sie do domu przyczepiają?A tego zapisu nie robił sam tylko wspólnie z żoną czyli moją mama.,która nie wiedziała o jego długach,kredytach nic.

i czy gdyby sie na to zgodził ,że np.zacznie pomału spłacać,to jak mu w tym pomóc.Czy moznaby sie z tym do np.KRUKA zwrócić.prosze o odpowiedż

aneta22470 napisał:
?A tego zapisu nie robił sam tylko wspólnie z żoną czyli moją mama.,która nie wiedziała o jego długach,kredytach nic.
Domniemanie, że osoby bliskie wiedzą o długach. Nie chciaó ci się przeczytać zacytowanego artykułu.
Proszę nie pisać post pod postem. I w klarowny sposób formułować pytania.
aneta22470 napisał:
,czy komornik nie może mu po prostu inaczej ściągnąc należności tylko od razu sie do domu przyczepiają?
Komornik się nie przyczepia. Nie jest "spidermanem" Działa z wniosku wierzyciela, a ten może wnioskować o zajęcie dowolnych składników majątku. (wszystkich)
I na marginesie. Moja subiektywne odczucie - jakoś nie ufam, o braku wiedzy o długach ojca.

Przepraszam ,może troche zamieszałem,ale sytuacja wygląda tak,Ojciec sie wyprowadził niedaleko .W domu nie był od 6 lat Ma dobrą prace,akcje (praca w kopalnictwie)ztąd do głowy mi nie przyszło że ma problemy finansowe,dowiedziałem sie wczoraj.Gdy chciałem zrobić remont poprosiłem go telefonicznie czy sie zgadza na zapis i ustaliliśmy termin.Zapłaciłem sam za wszystko a teraz oni mnie straszą że to podważą.Z góry dziekuje za wszystkie wskazówki i odpowiedzi.

Jeśli darowizny dokonano przed wszczęciem postepowań sądowych o zapłatę, to skarga pauliańska nie będzie łatwa do wygrania dla wierzyciela ale potrzebny wam będzie dobry prawnik.

Powrót