Wjazd na działce

• Autor wątku Autor wątku artgon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artgon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam problem z wjazdem na działkę rolną. Moja działka rolna jest w naszej rodzinie od czasów wojennych a wjazd na nią był bezpośrednio z drogi w formie przedeptu/przejazdu. Niedawno wykonano remont tej drogi (jest to droga powiatowa) i zlikwidowano możliwość wjazdu (wykopano rów). Napisałem pismo w którym opisałem całą sytuację i poprosiłem o wykonanie wjazdu na moją działkę. W odpowiedzi dostałem pismo:
"W odpowiedzi na Pana pismo w sprawie wykonania zjazdu z drogi powiatowej nr XXXX, uprzejmie wyjaśniam, że zgodnie z ustawą z dnia 21 marca 1985r o drogach publicznych (Dz.U. 2017r., p. 1440 ze zm) art. 29 &1 "Budowa lub przebudowa zjazdu należy do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu lub przebudowę zjazdu." Natomiast zgodnie z art. 39 &1 zabrania się dokonywania w pasie drogowym czynności które mogłyby powodować lub uszkodzenie drogi i jej urządzeń albo zmniejszenia jej trwałości oraz zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego."
I teraz nie wiem czy jak był stary wjazd na działkę około 100 lat kiedy droga powiatowa jeszcze była drogą kamienną to mam jakąś szanse na odzyskanie wjazdu, czy trzeba starać się o wszystkie pozwolenia etc.

artgon napisał:
Niedawno wykonano remont tej drogi

czy zawiadamiani byli panstwo o toczacym sie postepowaniu administracyjnym, zanim remont zostal wykonany?

Nic mi nie było wiadomo o remoncie.

OK tylko gdzie mam złożyć ? W Urzędzie Gminy, Powiatu czy jak wcześniej pisałem pierwsze pismo do Zarządcy dróg Powiatowych?

W organie, ktory wydal decyzje w sprawie - moze pan sprobowac w urzedzie gminy, jesli ten okaze sie niewlasciwy, zobowiazany przekazac do wlasciwego

Powrót