wkład mieszkaniowy w spadku i co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku sierotka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sierotka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Jeśli możecie podpowiedzcie co z tym dobrodziejstwem zrobić.
Mieszkanie w którym mieszka mój przyrodni brat moi rodzice dostali w przydziale w 80 latach. Brat chciał wykupic mieszkanie za grosik i napotkał kłopoty w mojej osobie, ponieważ moi rodzice byli po rozwodzie a mój ojciec zmarł w 90 roku okazało się że jestem właścicielką 1/2 wkładu mieszkaniowego po ojcu i jak twierdzi mój przyrodni brat musze założyć sprawe o nabycie spadku a potem zrzec sie go na mame, aby nie było problemu z jego wykupieniem.(nadmienie że do tej pory przyrodni brat nie utrzymywał ze mną żadnych kontaktów). i tu kilka moich pytań:
1) czy naprawde tylko ja musze zakładać sprawe o nabycie prawa do spadku czy nie mógł tego zrobić mój przyrodni brat
2)kto jeszcze ma prawo do tego spadku po moim ojcu
3) jak wygląda taka sprawa czy to tylko formałność czy jakaś skomplikowana rzecz
Jeszcze raz prosze o pomoć z góry dziękuje

1) Sprawę o nabycie spadku oczywiście może wszcząć przyrodni brat;
2) Wszystkie dzieci, jak nie żyją to ich dzieci (wnuki), żona ojca;
3) Składa się do sądu rejonowego ostatniego miejsca zamieszkania ojca wniosek o stwierdzenia nabycia spadku; koszt= 50 zł; wg mnie sprawa nie jest skomplikowana. Do wniosku należy dołączyć: akt zgonu ojca, akty urodzenia dzieci, ew. akt ślubu (Pani oraz wdowy po ojcu).
A tak nawiasem, to 1/2 wkładu może się okazać niemałą kwotą i nie ma powodu, aby się jej zrzekać. Zwykle w takich sytuacjach spłaca się rodzeństwo.

dziękuje za odpowiedż i mam jeszcze pytanie:
1)czy przez pojęcie "wszystkie dzieci" mam rozumieć że mój przyrodni brat też. przyrodni brat jest synem mamy z pierwszego małżeństwa
2) żona ojca? hm czyli że moja mama nie należy do spadku bo rodzice byli po rozwodzie? czy tak to mam interpretować?

Powrót