Wkład spółdzielczy - pytanie.

• Autor wątku Autor wątku Helka72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helka72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mój problem jest następujący, mianowicie znałam przez 10 lat osobę, która niedawno zmarła. Posiadała ona mieszkanie spółdzielcze z wkładem ok. 30 lat. Żyję z jej byłym mężem i miałam z nią częsty kontakt, oraz bardzo dobrze ją znałam. Od dwóch lat ciężko chorowała i naraz okazało się, że zmarła. Podobno wykupiła ona mieszkanie na własność , a jej sąsiedzi mają akt notarialny, o którym nikt z rodziny nie słyszał, oraz nie wiedział wogóle, że go posiadają. Jej były, a zarazem mój mąż miał duży wkład w te mieszkanie, który po wymeldowaniu się nie odebrał. Czy jest jakaś możliwość, aby odzyskać ten wkład spółdzielczy?
Proszę o pomoc.

Czy po rozwodzie było postępowanie o podział majątku małżeńskiego?

[cytat="ChrisYS"]Czy po rozwodzie było postępowanie o podział majątku małżeńskiego?[/cytat]

Nie, nie było.

Przepraszam, że późno odpowiadam (urwanie głowy w pracy)

Moim zdaniem można spróbować, zgłosić roszczenie do spadkobierców o swoją część wkładu, który stanowił wspólność małżeńską. Trzeba wystąpić z roszczeniem do spadkobierców jeżeli nabyli już spadek lub samemu złożyć wniosek o nabycie przez nich spadku - w tym wypadu musi pani mąż wykazać we wniosku swój interes prawny w zgłoszeniu wniosku (dlaczego chce aby pan/pani X nabyła ten spadek).

Powrót