wku

• Autor wątku Autor wątku dejvid@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dejvid@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam mialem dostarczyc zaswiadczenie ze sie ucze do wku doszkoly nie poszedłem bo nagrabilem sobie czekam na sprawe w sadzie z art.280 ust 1 i art.62. mam dozor. odroczą mi jak zaniose dokumenty? prosze o pomoc.

rzucilem szkole przez to wlasnie dzwonilem do wku kazal dostarczyc dokumenty co dalej to nie wiem.

Skoro się nie uczysz to odroczenia z powodu nauki nie dostaniesz.
Czy są jakieś inne podstawy do ubiegania się przez Ciebie o odroczenie służby wojskowej zgadnąć nie umiem ;)

dzieki. Ale art.62 ustawa o narkomani mozna sie wywigac zawiesilem szkole z powodu spraawy co mam w papierach

Najlepszym wyjsciem było by powrócić do szkoły, jeżeli jest taka jeszcze mozliwosc. Nawet jak bedziesz miał sprawe, to tez ci sie to przyda do opinii. Ze szkoły nie powinienes rezygnować. Kurator jest tez po to,aby ci doradzic. Porozmawiaj z nim.

Moim zdaniem nie warto się za bardzo stresować, MON raczej zrezygnuje z takiego poborowego, który już był karany i ma problemy z narkotykami. Należy dostarczyć dokumenty wymagane przez WKU i czekać bo to różnie bywa zależnie od potrzeb kadrowych MONu :) .

nie bylem jeszcze karany dopiero bede bpkaranych nie biora nie wiem czy mi odroczy wojsko przez tą sprawe a sprawa art. sa powazne .

[cytat="dejvid@"]nie bylem jeszcze karany dopiero bede bpkaranych nie biora nie wiem czy mi odroczy wojsko przez tą sprawe a sprawa art. sa powazne .[/cytat]
Najlepszym wyjściem będzie udać sie na WKU z wymaganymi dokumentami, napewno do czasu zakonczenia sprawy o powołaniu nie będzie mowy.

Witam.

Odświeżam temat.
Sprawa jest dość dziwna moim zdaniem.

Na pierwszym w życiu wezwaniu [komisja lekarska] dostałem kategorię A pomimo wykluczających mnie z wojska chorób wrodzonych i nabytych [zespół Gilberta, wypadanie zastawek, arytmia...].

Wczoraj w WKU dostałem "bilecik" na służbę zasadniczą od 07.02.2008. Mam 14 dni [dziś już 13.. a dokładniej do 10.01.2008 włącznie] na odwołanie się od tej decyzji. Wniosek taki muszę złożyć do Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień.

Dodam jeszcze że od lutego mam zacząć szkołę [zrobiłem sobie przerwę ze względu na pracę i dość dużą ilość zleceń jakie otrzymałem w wakacje letnie], a że wezwanie do WKU otrzymałem w sobotę przed świętami nie miałem możliwości załatwienia dokumentu potwierdzającego faktu że się uczę [że będę się uczył].

Czy wiecie może co muszę zawrzeć w owym wniosku do WSW? i pytanie czy może istnieją jakieś wzory?

Pozdrawiam i oczekuję jakichkolwiek odpowiedzi.

Czy komisja która przyznała Ci kiedyś kategorię A wiedziała o chorobach które wymieniłeś?

Zresztą nawet gdyby wiedziała to (o ile mnie pamięć nie myli) jeżeli od ostatniej oceny Twego stanu zdrowia minęło więcej niż 6 miesięcy możesz zażądać ponownego skierowania Cię do komisji celem zweryfikowania kategorii zdrowia.

[cytat="kadi"]Czy komisja która przyznała Ci kiedyś kategorię A wiedziała o chorobach które wymieniłeś?[/cytat]Tak. Na pierwszej tzw wstawce dałem komisji lekarskiej, która mnie "badała" [bo tego raczej badaniem nie można nazwać] całą dokumentację każdej z chorób. Dokumentacja to kserokopie kartotek z każdej poradni/szpitala.
[cytat:32jg9xu0]Zresztą nawet gdyby wiedziała to (o ile mnie pamięć nie myli) jeżeli od ostatniej oceny Twego stanu zdrowia minęło więcej niż 6 miesięcy możesz zażądać ponownego skierowania Cię do komisji celem zweryfikowania kategorii zdrowia.[/cytat:32jg9xu0]Dzięki za poradę. W moim przekonaniu również mogę zażądać komisji lekarskiej szczególnie że mam ku temu podstawy. Jedyne co mnie martwi to zbyt mały czas na to wszystko. Wątpię aby w ciągu 14 dni została zwołana komisja, przeprowadzone zostało badanie itd.

P.S. na Karcie Powołania w Pouczeniu jest taki oto pierwszy punkt:[cytat:32jg9xu0]1. Od niniejszej decyzji przysługuje Panu odwołanie do Szefa Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia. Wniesienie odwołania od decyzji nie zwalnia powołanego od obowiązku stawienia się do czynnej służby wojskowej w określonym w karcie powołania terminie i miejscu.[/cytat:32jg9xu0]Rozumiem, że stawić się będę musiał bez względu na to czy mnie odroczą czy nie?

Witam ponownie.

Chciałbym tylko poinformować, że odwołanie, w którym zawarłem listę posiadanych chorów oraz prośbę o ponowne przeprowadzenie badania przez komisję lekarską "zdało egzamin".. Otrzymałem odpowiednią [jak na ten stan rzeczy] kategorię.

Dziękuję za informacje
Pozdrawiam

Powrót