Władanie samoistne, a dział spadku

• Autor wątku Autor wątku elpacino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elpacino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam
Jestem na etapie działu spadku na dwoje 50/50 na każde z dzieci. Spadek otwarty 1993 rok, po rodzicach.
Pierwsza rozprawa odroczona, bo uczestnik odmówił uczestnictwa i zapowiedział, ze musi mieć jednak przedstawiciela. Sąd był lekko zmieszany, i przeglądając papiery powiedział, że i ja, składająca wniosek muszę się lepiej przygotować, bo sądy nie mają czasu na niedopatrzenia.
Wszystko jest dobrze, działka która jest w KW, a nie mam jej w wykazie z geodezji, i nie ma w podatkach gruntowych zaczyna się materializować. Wystąpiłam o wydanie decyzji do geodezji, po piątym telefonie pani jakoś znalazła dokumenty.
Kluczowa sprawa to władanie samoistne lasem. Mama miała 50%udziału z 0,7 ha/ nawet nie wiem kto ma drugie 50%/ to dla odmiany ujęte jest w podatkach gruntowych. Sprawa tego lasu trochę mnie przeraża, czy ona musi zostać uregulowana przed dokonaniem niezgodnego działu spadku? Można to jakoś przeskoczyć, aby nie ciągnęło się latami.

elpacino napisał:
Mama miała 50%udziału z 0,7 ha/ nawet nie wiem kto ma drugie 50%/
Sprawdź w wydziale podatków urzędu gminy na podstawie jakiego dokumentu urząd zdecydował się pobierać podatek leśny od Twojej mamy.
Sprawdź w wydziale geodezji starostwa powiatowego i następnie w wydziale ksiąg wieczystych sądu rejonowego czy dla działki jest prowadzona księga wieczysta lub zbiór dokumentów.
elpacino napisał:
czy ona musi zostać uregulowana przed dokonaniem niezgodnego działu spadku?
Jeśli nie odnajdziesz dokumentu który umożliwił by założenie księgi wieczystej to możesz wnioskować o częściowy dział spadku z pominięciem tej działki.

Dziękuję. W KW i geodezji już buszowałam, ale w urzędzie gminy nie pytałam.
Niestety jeszcze dużo zależy od dobrej woli urzędników.

Powrót