Władza naprzemienna i wyprowadzka z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku świadoma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ś

świadoma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, obecnie sprawujemy z ojcem dziecka władzę naprzemienną. Względnie się dogadujemy. Ale od dłuższego czasu spotykam się z kimś i chciałabym się przeprowadzić z dzieckiem do innego miasta, oddalonego o 50km. Stworzyć nowy dom i nowe życie dla nas. Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Jestem święcie przekonana, że ojciec dziecka nie odpuści tak łatwo i obstawiam, że będzie chciał walczyć o opiekę nad córką. Jak ugryźć temat? Myślę, że bez adwokata się nie obejdzie.

jak wygląda sprawowanie opieki naprzemiennej tydzień na tydzień? ile lat ma dziecko?

z prawnego punktu macie takie same prawa i obowiązki przy sprawowaniu władzy rodzicielskiej nad dzieckiem, Jeżeli nie dojdziecie do porozumienia to decyzję w sprawie opieki nad małoletnim podejmuje sąd.

Tak wiem. Ale czy da się określić jakie miałabym szanse..? Ojciec z córką mają bardzo dobre kontakty, lecz mam świadomość, że sąd bierze zawsze pod uwagę dobro dziecka. Tu na miejscu córka ma ojca, dziadków, ale mnie prócz niej nic tu nie trzyma i chciałabym spróbować życia gdzieś indziej.

Powrót