włam bo systemu newsów

• Autor wątku Autor wątku Luise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam następujący problem: przedwczoraj ktoś włamał się do panelu systemu newsów na mojej stronie i wszystkie nam pokasował, zostawiając tylko coś takiego-

Jak można wywnioskować po treści komunikatu, mamy do czynienia z jakimś smarkaczem, który postanowił się popisać przed kolegami.
Powiadomiłam już admina serwera webd.pl, być może uda się odzyskać utracone dane, czekam na jego odpowiedź.

Chciałabym jednak, by smarkacz poniósł konsekwencje swoich durnych zabaw. I tu tkwi właśnie cały sęk: czy mogę coś takiego zgłosić np jego providerowi, albo na policję? Czy admin może mi podać jego ip w celu identyfikacji providera i powiadomienia go? Czy może sprawa jest zbyt błaha, by ktokolwiek się tym zajął (nie włamał się na serwer, a "jedynie" do panelu w systemie newsów)?
Jakie konsekwencje można wyciągnąć wobec takiego małoletniego "hakera" i gdzie powinnam interweniować?

pozdrawiam serdecznie

A gdzie zabezpieczenia systemu ?
sprawa moim zdaniem jest zbyt błacha
czy prowadzisz działalność gospodarczą
czy serwis przynosi zyski czy jest tylko hobbystyczny

Prokuratortus napisał:
A gdzie zabezpieczenia systemu ?
To jest gotowy system newsów, który ściąga się z internetu i instaluje na serwerze. Ma swój osobny panel. Jakie ma mieć zabezpieczenia, skoro to gotowy skrypt?
Podkreślam, że nie było włamania na serwer, po prostu ukradł konto jednego z newsmanów, dostał się przez nie do panelu, pousuwał przez niego newsy i wstawił swoją wiadomość.

Prokuratortus napisał:
sprawa moim zdaniem jest zbyt błacha
Moim też, ale co mi szkodziło zapytać...

Prokuratortus napisał:
czy serwis przynosi zyski czy jest tylko hobbystyczny
Jest tylko hobbystyczny.

Mozesz to zglosic na policje (jak nie beda chcieli przyjac zgloszenia to niech Ci dadza odmowe na pismie - zazwyczaj dziala).

Admina mozesz poprosic o logi (IP z ktorego dokonano wlamania), moze da a moze trzeba bedzie poczekac na nakaz z prokuratury.

Ale czy takiej osobie poniżej 15 roku życia (bo więcej to on chyba nie ma) można w ogóle coś zrobić?
Bo nawet jak policja mnie nie wyśmieje i przyjmie moje zgłoszenie, to wydaje mi się, że sprawa zostanie umorzona ze względu na niską szkodliwość czynu etc i że generalnie mogę się wypchać, a winowajca pozostanie bezkarny.
Czekam właśnie na odpowiedź admina serwera, pewnie z racji weekendu otrzymam ją dopiero w poniedziałek...

Włamanie się do czyjejś skrzynki to art. 267 KK, zgłaszaj śmiało na policję to przestępstwo i oni maja obowiązek to przyjąć.

Witam
Pojawił się nowy wątek w sprawie:
Polish GMod Contraption Team

Tym razem gość odgraża się, że zhackuje serwer. News miał służyć sprowokowaniu go do napisania komentarza i, o ile to nie jest podpucha, mam już jego IP. Admin serwera jak dotąd nie przejął się zbytnio sprawą, zobaczymy, jak zareaguje na tą groźbę.
Po nowym roku zgłaszam sprawę do jego providera, czyli TP i być może przynajmniej spróbuję zgłosić na policję. Tymczasem poczekam na dalszy rozwój wypadków.

Od TP nic sie nie dowiesz - reaguja tylko na nakaz z prokuratury.
Idz na policje i nie daj sie zbyc.

przeczytajcie:
Headcrab.pl :: Zobacz temat - atak "hakera"
No to już wszystko jasne - wybryk smarkacza. Tyle, że teraz jestem w kropce. Nie chciałabym, żeby użytkownik Speeder miał jakieś kłopoty, ale z drugiej strony uważam, że ten dzieciak powinien ponieść karę za swój wybryk, zwłaszcza, że narobił nam problemów i po chamsku się odgraża. Koleś jest w takim wieku, że powinien brać odpowiedzialność za swoje czyny i słowa.
Planuję zrobić tak, że zażądam publicznych przeprosin i deklaracji, że ta osoba nie zbliży się więcej do mojej strony. Wtedy odpuszczę, jeśli jednak tego nie zrobi, zgłaszam sprawę do TP i na policję, nawet jeśli mają mnie tam wyśmiać.

Ostatnia edycja:
Chociaż z drugiej strony ta historyjka wcale nie musi być prawdziwa. Może gość się przestraszył, że mam jego ip i wymyślił sobie bajkę o kuzynie, chociaż nigdy wcześniej nie dał mi żadnych powodów, by podejrzewać go o złe zamiary. Tak czy owak myślę, co dalej zrobić.
Przepraszam za podwójnego posta, ale nie widzę tu nigdzie opcji edytuj.

1. W praktyce nic mu nie zrobisz.
2. W teorii osoby mające dostęp do "narzędzi kontroli strony" tacy jak moderator/administrator mają obowiązek chronić swoje hasło.
W przypadku gdy ktoś je po prostu zna/zgadł wina leży po stronie posiadacza konta.
Dopiero gdy ktoś uzyskał to hasło za pomocą nielegalnych metod typu keyloging, bruteforce czy podobnych można mówić o przestępstwie i dopiero wtedy policja cię nie wyśmieje. Oczywiście trzeba mieć dowody.
3. Tak samo jest w przypadku luk w skryptach. Jest to nadal wina posiadacza.

Zresztą pomyśl logicznie "osoba która zna hasło = osoba która ma dostęp". Jak udowdonisz przed sądem że ktoś mu tego hasła po prostu nie powiedział?

Powrót