Włamanie do samochodu

• Autor wątku Autor wątku lukasz.b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz.b

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Szanowni Państwo!

Bardzo prosze o pomoc w poniższej sprawie.

Chodzi o włamanie do samochodu, niestety drugie w przeciągu roku, gdzie dwukrotnie zostały skradzione radioodtwarzacze (zawsze zabierałem panel, a dodatkowo zakrywałem klapką maskującą w Renult Laguna). Przy okazji drugiego włamania, które miejsce miało kilka dni temu złodzieje poza wspomnianym radioodtwarzaczem skradli także poduszkę powietrzną pasażera, klimatronik, zniszczyli zamki oraz wybili szybę. Wygląda na to, że było to włamania na zlecenie, a radio zostało skradzione przy okazji. Panel został.

Pytanie moje dotyczy pewnej sugestii rzeczoznawcy podczas oględzin samochodu - twierdzi, że to bardzo dziwne, iż drugi raz spotyka mnie coś podobnego w tak krótkim czasie, a na odszkodowanie za radio wg regulaminu nie mam co liczyć. Twierdzi, że powinienem doubezpieczyć nowe radio po wcześniejszej kradzieży.

Dziwi mnie to bardzo bo nie kwestionuje odszkodowania za inne szkody (np szyby, czy zamków które już były zniszczone). Mało tego pobrano mi przy wypłacie wcześniejszego odszkodowania drugą ratę składki AC na poczet kolejnego okresu tj kwiecień - październik tak żeby mieć pewność, że opłacę tę składkę.

Czy takie postępowanie jest OK? Czy mogę się jakoś bronić? Możecie mi coś podpowiedzieć?

Radio kosztowało 1300zł i są to dla mnie jakieś pieniądze. Mając AC myślałem, że mogę spać spokojnie..

Dziękuję i pozdrawiam.

Lukasz.B

Sięgnij do OWU które otrzmałeś w dniu podpisywania umowy - tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania.

Co tyczy się radia - skoro TU wypłaciło odszkodowanie i nie doubezpieczyłeś zakupionego nowego radia to faktycznie nie masz co liczyć na pokrycie strat z tego tytułu. SU po wypłacie odszkodowania została zredukowana o kwotę wypłaty ( w zależności od wariantu ubezpieczenia, można się przed tym zabezpieczyć -tzn. wykupić możliwość nie pomniejszania SU po szkodzie) Wszystko zależy od wariantu umowy który wybrałeś

Powrót