Włamanie na Facebooka ,Pocztę oraz groźby

• Autor wątku Autor wątku promatheowp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

promatheowp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Ostatnio ktoś mi się włamał na pocztę oraz Facebooka pozmienial hasła. Potem napisał mi wiadomość na Facebooku że niby przez jakoś błąd miał moje konto i wysłał mi moje prywatne zdjęcia ( intymne) z moich wiadomości ( pobrał ) i zagroził mi że jeśli nie nagram filmiku nago to trafia one do internetu, sądzę że to konto z którego pisała ta osoba jest fałszywe ,co za to grozi, czy znajdą ta osobę. Byłem na policji ale kazali mi napisać do poczty o logowania na moje konto lecz tego nie uzyskać oni muszą wysłać pismo do interii. Czy jest sens dalej w to brnąć, strasznie się wstydzę pokazywać policji swoich zdjęć jeszcze do tego ich opisywać. A nie wiadomo czy znajdą ta osobę

Nie daj sie splawic tylko zloz zawiadomienie na policji.
Maja obowiazek przyjaz zawiadomienie. I to oni maja sie starac o dane logowania IP itd.

dodam że jak byłem na policji, policjant kazał mi napisać do Facebooka a tak się nie da , ogólnie był albo nastawiony do tej sprawy ,co grozi sprawcy za takie łamanie prawa?

Zamiast się zastanawiać co grozi (więzienie, ale dokładna kwalifikacja czynu zależy od wielu okoliczności), zastanów się, jak chcesz sprawcy udowodnić czyn... A właściwie to jak prokurator miałby to zrobić. Jak dobrze przemyślisz to raczej dojdziesz do wniosku, że będzie to dość trudne. Albo banalnie proste. Dlatego zawiadomienie złożyć warto.

Osoba która mnie szantazowala pisała x konta na Facebooku,na początku napisała że miała jakiś błąd i była jakoś na moim koncie a to jest nie możliwe bo musiała się wylogować i logować jesz raz żeby się zaakceptować do znajomych (czyli znać moje hasło) nie wiadomo czy to jest jej prawdziwe konto ale ja nie ma jakby swoją rodzinę itd ale jeśli to osoba która w tym siedzi długo to raczej specjalnie jest tak zrobione

Nie wiem czy tu jest co gdybać, od prowadzenia postępowania w tym wypadku jest policja/prokuratura.

Powrót