Włamanie na facebooka z kolegą. Co mi grozi?

• Autor wątku Autor wątku Karsko80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karsko80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pytanko takie ponieważ pod koniec listopada 2016r siedziałem z kolegą w klasie na informatyce. W pewnym momencie chciałem zalogowac się na mojego facebooka, wszedłem na stronę i zobaczyłem zapisane hasło i login do czyjegoś konta. Z czystej ciekawosci zalogowalem się, odrazu potym wylogowałem się w przeciagu 5 sekund. Odszedłem od tego stanowiska na kilka minut. Po powrocie zauważyłem że kilka osób siedzi zalogowanych na tym profilu i przeglądaj go.Wtedy Któryś z kolegów zapytał mnie czy napiszę do kogoś, zobaczyłem dobrego kolege i napisalem do niego durne ,,kocham cię i emotke". Wtedy już odeszłem od stanowiska i nic w nim nie ruszyłem więcej. Dziś dowiaduje się o tym że ja podobno zmieniłem nazwę użytkownika, hasło i pisałem do 5 osób. Mój wychowawca powiedział że będę miał za to sprawę jako atak rasistowski ponieważ chłopak jest obcokrajowcem i jego rodzice uznali to jako rasizm. Ja nwm co ja mam teraz zrobić jest dużo osób które mogą potwierdzić moją wersje, mój tata się na mnie denerwuje. Proszę powiedzcie mi co robić w tej sytuacji i co może mi grozić.

Z opisu nie wygląda na to, że jest powód byś "miał sprawę" aczkolwiek znając życie pewne fakty pominąłeś.

Nie pominąłem nic. Na piśmie pisało że razem z ja wraz kolegą umyślnie zrobilismy to, a na policji tłumaczyli mojemu tacie tak jakbym włamał się i żądał czegoś wzamian za odzyskanie konta:/ Mam 16lat, tata mi mówi że sam fakt że napisałem tą wiadomość to stwierdza że jestem w to zamieszany i mogę mieć kłopty. Wychowawca udzielił mi już nagany za atak na osobe trzecią i mówił że na tym się skończy.

Jeżeli nic nie pominąłeś, to za co masz ową naganę od wychowawcy, jaki atak, toż tu nie było żadnego ataku, ciężko też mówić o przełamaniu lub obejściu zabezpieczeń.

Nie widzę tu czynu karalnego. To, co zrobiłeś, to po prostu chamstwo, ale nie jest karalne...

Z tym rasizmem to jakiś absurd, ale moim zdaniem to może być art. 267 par 2. Inna sprawa, że po pierwsze, niska szkodliwość społeczna, a po drugie jak masz 16 lat to nie odpowiadasz z kk. W najgorszym wypadku sąd rodzinny mógłby nasłać kuratora, ale nie wyobrażam sobie żeby komuś przyszło do głowy to zgłaszać, nie mówiąc już o tym, że chyba by trzeba trafić na sędziego któremu palma zdrowo odbiła.

@sathorn, to już tak karkołomna konstrukcja, że i w wypadku dorosłego wystarczyłoby podnieść, że jak może być nieuprawniony dostęp do systemu, skoro był uprawniony do pracy na tej konkretnej stacji gdzie ten konkretny login i hasło zostały zapisane - to normalna praktyka w szkołach w wielu serwisach, więc nie udowodnisz umyślności, a tego przestępstwa nie da się popełnić nieumyślnie - więc odpada.

Realnie uczeń, który to zapisał na stacji ogólnodostępnej w praktyce to udostępnił, więc o jakim nieuprawnionym dostępie mowa, skoro jest uprawniony?

Witam spowrotem. Byłem na policji i powiedział mi pan tak, że nie miałem żadnych uprawnień aby wejść na facebook tego chłopaka, że jest to atak na osobe trzecią. Dał mi porównanie że to jest tak jakby mój kolega miał sejf z kasą i zostawił w nim klucz a ja pod jego nieobecność bym sobie twn sejf otworzył i zabrał pieniądze. Mówi że samym kliknięciem i zalogowaniem narobilem sobie kłopotów.

I oni się dziwią że młodzież ich nie szanuje i wypisuje na murach obraźliwe hasła. Nawciskał Ci kompletnych bzdur. Mam tylko nadzieję, że to był pracownik cywilny, a nie policjant.

Ostatnia edycja:
Jutro jadę znowu na tą policje i muszę jeszcze raz to opowiedzieć bo ten ,,pracownik" zapomniał zrobić 2 kopii czy coś. No ja myślałem że jak mu to powiem co się tu dowiedziałem to potwiedzi czy coś a on kategorycznie zaprzeczył i wyśmiał to co powiedziałem. Powiedział tylko bym mówił prawdę to sąd uzna to jako chamski wybryk.

Nie rozumiem. Postawiono Ci zarzuty, przesłuchano? Jeśli tak w jakim charakterze?

Przesłuchano mnie w charakterze nieletniego. Postawili mi zarzuty włamania na konto i napisania wiadomości.

A mój kolega takich rzeczy nagadał na policji że masakra, zero prawdy. Jeszcze wplątał w to tego chłopaka który powiedział że to nie ja

Karsko80 napisał:
Przesłuchano mnie w charakterze nieletniego. Postawili mi zarzuty włamania na konto i napisania wiadomości.
Konkretnie który przepis prawa karnego?

Dobre pytanie @maniek6, ale sądzę, że "nieletni" nie pamięta.

@maniek6 - Art. 32f. ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich. Dosłownie 3 minuty z Google mi to zajęło, weź się zlituj.

Przesłuchano go jako nieletniego, wszczęto postępowanie, czyli wszczęli na pełnych obrotach. Szkoda że tak się nie napinają przy kradzieżach telefonów, najwidoczniej 15-letniego gnoja spod bramy nie tak łatwo zastraszyć jak normalnego dzieciaka z gimnazjum.

@Karsko80 . Nie bój się jakoś specjalnie. Ze względu na Twój wiek, karne postępowanie sąd umorzy z powodu wieku, sprawa w sądzie opiekuńczym pewnie się skończy upomnieniem, w najgorszym wypadku pograbisz liście z miesiąc albo dwa.

Chyba że na odcisk ofiary nie pierwszy raz nadepnęliście. A sądząc po tym jak bardzo komuś zależy na rozkręceniu afery, to osobiście obstawiam taki stan rzeczy, wtedy jego rodzice mogą napłakać w sądzie, dorobić do tego historię i wjechać z jakimiś środkami w stylu terapia u psychologa dziecięgo.

Karsko80 zapamiętaj sobie na zawsze jedną radę ode mnie: NIGDY DO NICZEGO SIĘ NIE PRZYZNAWAJ. Swoją drogą sesja fb mogła być równie dobrze zapamiętana w przeglądarce często się tak zdarza że ktoś siada przy kompie po kimś i zaczyna działać na nie swoim koncie fb i od razu tego nie wie.

@maniek6 - Art. 32f. ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich. Dosłownie 3 minuty z Google mi to zajęło, weź się zlituj.

I co on ma wspólnego z moim pytaniem?
Czytaj ze zrozumieniem, ok?

Powrót