Włamanie na konto allegro

• Autor wątku Autor wątku marycha_777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marycha_777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
chciałbym opisać dziwną sytuacje która mi się przytrafiła. Parę dni temu zostałem zasypany wiadomościami z allegro że coś sprzedałem. Sprawdziłem konto i faktycznie sprzedawałem jakieś kody internetowe na transfer o wartości bagatela 1 zł ! Na moim koncie PayU faktycznie był wpływ na ok. 60zł. Napisałem do allegro i kupujących o całej sprawie. Dość szybko dostałem odpowiedź od allegro że faktycznie był nieautoryzowany dostęp do konta, konto zawiesili, kazali zmienić hasło i przeskanować komputer.
Poszukałem w Internecie i faktycznie takie sprawy się zdarzają, przejęcie konta i wystawienie przedmiotu ze zmianą nr konta na które ma wpłynąć gotówka, mówię tutaj o kwotach rzędu 1000zł i więcej a nie o 1 zł ! To mnie najbardziej dziwi.
Przed chwilą sprawdziłem pocztę i w zakładce filtry było ustawione, że jeśli w temacie jest "kupiłeś" to przenieś do "wysłane"
Allegro nie udzieli żadnych informacji póki nie zgłoszę sprawy na policje. Ale tu się zastanawiam, jak to zgłosić, przedstawić maila, którego dostałem od allegro ?
Bo moja osobista teoria brzmi że to był jakiś wirus, który miał uprzykrzyć życie a nie celowe działania hakera.

Ale tu się zastanawiam, jak to zgłosić, przedstawić maila, którego dostałem od allegro ?
Idź z wszystkim co masz w sprawie do pokazania, ale przede wszystkim - jeśli masz jakieś środki, których nie uzyskałeś ze swojej sprzedaży - to je oddaj.

Bo moja osobista teoria brzmi że to był jakiś wirus, który miał uprzykrzyć życie a nie celowe działania hakera.
Albo bardzo słabe hasło, którego użyłeś w poczcie i Allegro...

środki allegro samo zwróciło.
a co do hasła....9 cyfr + 6 liter i to nie typu "abc" tylko "qxv" :lol:

Jeśli ma Pan podejrzenie włamania na konto (wiadomość od allegro zdaje się to potwierdzać) należy zawiadomić policję o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z poniższych przepisów przez nieznanego sprawcę:

Art. 267 kk
§1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.

Powrót