włamanie na konto naszej klasy

• Autor wątku Autor wątku emi7878
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emi7878

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam!mam taki problem,ku mojemu zdziwieniu chciałam się zalogować na konto naszej klasy i moje zdziwienie hasło nie te, choć wiem ze to było te właściwe,mam podejrzenia co do pewnej osoby,miałam na tym koncie wiadomości które mogły być dowodem w sądzie,a prawdopodobnie włamała sie osoba,która własnie obawiała się ze będą dowodem,zgłosiłam to na naszej klasie,ale odpowiedzi doczekać sie nie mogę,a do własnego konta nie mogę wejść,czy powinnam też zgłosić to na policji,co grozi za włamanie się i zmianę hasła przez osobę nieupoważnioną,czy będę pózniej w stanie udowodnić np.że osoba włamująca wykasowała ważne dla mnie wiadomości które mogły być dowodem przeciw niej,czy da sie odzyskać skasowane wiadomośći?

Witam,

chyba jednak powinna Pani najpierw uzyskać odpowiedź z nasej klasy, bo Pani konto mogło zostać też zablokowane przez admina - a taką możliwość przewiduje ich regulamin.

dzięki wielkie :Dtak zrobiłam,ale to chyba było włamanie,czekam bo zadałam pytanie naszej klasie,odpisując nic nie wspomnieli ze konto było zablokowane,a doradzili pozmieniać hasła,poczekam co odpiszą bo konto mi odblokowali,to znaczy zmieniłam hasło,myśle,że to było włamanie,bo domyślam sie nawet kto to zrobił;)jeśli sie dowiem,że to włamanie to powinnam to zgłosić na policję?bo na koncie doszło do zmian,niewielkich ale znaczących

Witam,

włamanie jest mało prawdopodobne, ale wszystko jest możliwe. Warto poczekać na wyjaśnienie z portalu. Jeśli nie oni sami z jakiegoś powodu (np. przez pomyłkę...) nie wyłaczyli pani konta, to proszę się zapytać, czy jako userowi mogliby udostępnić logi logowania w tym okesie, kiedy mogło wystąpić włamanie - powinni mieć takie coś zarchiwizowane - i Pani jako userowi konta może mogliby to udostępnić. Jakby co, mogłaby mieć Pani dowód, że faktycznie ktoś (i kiedy) wszedł na Pani konto.

Wydaje mi się że Nasza-Klasa nie pokaże logów konta, ponieważ jest to nie zgodne z prawem, po zgłoszeniu sprawy na policję dopiero Nasza-klasa może przekazać taki materiał organom ścigania.

jepg napisał:
Wydaje mi się że Nasza-Klasa nie pokaże logów konta, ponieważ jest to nie zgodne z prawem, po zgłoszeniu sprawy na policję dopiero Nasza-klasa może przekazać taki materiał organom ścigania.

Zgadza sie :cool:

Ustawa o Policji

Art. 20c. 1. Dane identyfikujace abonenta, zakonczenia sieci lub urzadzenia telekomunikacyjnego, miedzy którymi wykonano połaczenie, oraz dane dotyczace uzyskania lub próby uzyskania połaczenia miedzy okreslonymi urzadzeniami telekomunikacyjnymi lub zakonczeniami sieci, a takze okolicznosci i rodzaj wykonywanego połaczenia, moga byc ujawnione Policji oraz przetwarzane przez Policje - wyłacznie w celu zapobiegania lub wykrywania przestepstw.
2. Ujawnienie danych, o których mowa w ust. 1, nastepuje na:
1) pisemny wniosek Komendanta Głównego Policji lub komendanta wojewódzkiego Policji,
2) ustne zadanie policjanta posiadajacego pisemne upowaznienie osób, o których mowa w pkt 1.
3. O ujawnieniu danych w przypadkach, o których mowa w ust. 2 pkt 2, podmiot wykonujacy działalnosc telekomunikacyjna informuje własciwego miejscowo komendanta wojewódzkiego Policji.
4. Podmioty wykonujace działalnosc telekomunikacyjna sa obowiazani udostepnic dane, o których mowa w ust. 1, policjantom wskazanym we wniosku organu Policji.
5. Ujawnienie danych, o których mowa w ust. 1, moze nastapic za pomoca sieci telekomunikacyjnej.
6. Materiały uzyskane w wyniku czynnosci podjetych na podstawie ust. 2, które zawieraja informacje majace znaczenie dla postepowania karnego, Policja przekazuje własciwemu miejscowo i rzeczowo prokuratorowi.
7. Materiały uzyskane w wyniku czynnosci podjetych na podstawie ust. 2, które nie zawieraja informacji majacych znaczenie dla postepowania karnego, podlegaja niezwłocznemu komisyjnemu i protokolarnemu zniszczeniu.
8. Udostepnianie Policji danych, o których mowa w ust. 1, nastepuje na koszt podmiotu wykonujacego działalnosc telekomunikacyjna.

nasza-klasa z tego co mi wiadomo nie jest operatorem telekomunikacyjnym w rozumieniu UPT

ponadto niepotrzebnie powołujesz się na art. 20c UoP czyli o udzielenie informacji operacyjnej....
w przypadku ewentualnego prowadzenia postępowania przygotowawczego Policja korzysta z art. 15 ust.1 pkt. 6 i 7 UoP oraz 15 §2 i 3 KPK ,

Witam,
Szukam innych osób, którym ktoś ukradł konto na naszej klasie/ facebooku lub się podszywa i obraża w komentarzach.
Proszę o kontakt, może razem coś wywalczymy.
ukradlmikonto@wp.pl

Powrót