Włamanie na konto pocztowe

• Autor wątku Autor wątku marti0908
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marti0908

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich!
Ostatnio przydarzyła mi sie dość nieprzyjemna psrawa - znajomy którego uważałam za przyjaciela włamał się na moje konta pocztowe na interii i tlenie; przeczytał moje maile, zmienił moje dane, i wysłał z tych kont maile do pewnych osób oczywiście wypisał same kłamstwa i bzdury i teraz popadłam w konflikt z tymi osobami do których wysłane zostały te maile...
Jakie mam prawa i co mogę zrobić temu gościowi???
Dziękuję za wszelkie porady

co to znaczy włamał się na moje konta ? podałaś mu swoje hasła?

Nie podałam mu hasel; nie wiem jak sie dostal; portale twierdza ze przez pytania pomocnicze, bo podobno nie jast mozliwe włamanie się na serwer...

zgłoś sprawę na Policję o czyn z art. 267 &1 KK i 268 &1 KK

Dzięki, mam przynajmniej jakąś podstawę... tylko czy policja będzie w stanie to udowodnić? Opierając się tylko na moich zeznaniach? Bo oczywiście tamta osoba wyprze się wszystkiego...

nie wiem czy będzie w stanie udowodnić ,bo jasnowidzem nie jestem żeby wiedzieć skad łączył się sprawca...

ale zawsze warto spróbować...

[cytat:ouoz4crx]Jakie mam prawa i co mogę zrobić temu gościowi???
Dziękuję za wszelkie porady[/cytat:ouoz4crx] Teoretycznie można wiele praktycznie nic,, zrobic..
Ano skoro wiesz kto to zrobił to można podać na policję jak podają koledzy wyżej.. Policja weźmie jego komputer odda ekspertyzie ) znajdzie ślady włamań na serwer) trzeba pamiętać przeglądać poczte logując sie ścigamy tą strone na swój komputer) .

Jeżeli tego gość dokona z kawiarenki internetowej szanse są minimalne chyba , że się gości przyzna..
Dochodzenie z którego miejsca w Polsce sie dokonano też jest czynnością zmudna.. i chyba nie wartą zachodu..
Bo tak na marginesie poczty n a tych wymienionych portalach są i darmowe kiepsko zabezpieczone i odpowiedzialność za dane portali jest nie wielka warto sprawdzić w regulaminie konta.. Warto czasami regulamin przeczytać nie tylko kliknąć akceptację..

Istnieją darmowe konta dużo lepiej zabezpieczone jak te wspomniane ..

Odczytanie hasła przy znajomości loginu z tych portali nie stanowi podstawy przyznania nagrody nobla delikwentowi który tego dokonał..
Warto czasami pomyśleć jak się zakłada konto pocztowe..

[cytat="godunow"]Teoretycznie można wiele praktycznie nic,, zrobic.. [/cytat]
Osobiście skierowałem kilka wniosków do PR o sporzadzenie AO (jeszcze przed zmianami KPK) i zostaly sporządzone...

[cytat="godunow"] Dochodzenie z którego miejsca w Polsce sie dokonano też jest czynnością zmudna.. i chyba nie wartą zachodu.. [/cytat] Nie jest to czynność żmudna tylko czasochłonna (długo oczekuje się na odpowiedzi operatorów lub administratorów...

[cytat:3v42p70q] Nie jest to czynność żmudna tylko czasochłonna (długo oczekuje się na odpowiedzi operatorów lub administratorów...[/cytat:3v42p70q]
Co w zasadzie na jedno wychodzi przeglądanie tysięcy logów jak nie setek tysięcy ...defakto za friko..

mylisz się godunow- -interesujących logów jest od kilku do kilkudziesięciu...

ale nie będę omawiał ci mechanizmów i sposobów sprawdzania...:)

Dla providera (no powiedzmy z tych wiekszych) znalezienie logu to nie problem.
Kazdy z nich ma obowiazek przechowywania logow przez okreslony prawem okres (2 lata?).
Logi te sa zasysane do magazynow danych (warehouse) i na nich podstawie generowane sa raporty (nasycenie sieci, kontrola przychodow, wykrywanie naduzyc, itp).

Majac podstawowe dane (np. nazwa konta pocztowego ktoremu zmieniono haslo), wyciagniecie interesujacych logow (np. z jakiego IP i kiedy zmieniono haslo, a potem u providera: kto mial wtedy to IP) to kwestia minut.

Calosc oczekiwania wynika z korporacyjnosci, sciezki oficjalnej, itp.

Powołam sie na regulamin poczty darmowej ( O2) [cytat:1dq8kyhl] o2.pl Sp. z o.o. oświadcza, iż stosowane przy ochronie poczty elektronicznej środki techniczne nie gwarantują bezpieczeństwa przekazu informacji. Jednocześnie o2.pl Sp. z o.o. oświadcza, iż dokłada wszelkich starań, aby zapewnić użytkownikom najwyższy poziom bezpieczeństwa w zakresie zabezpieczenia kont poczty elektronicznej użytkowników, ich zawartości oraz przesyłanej korespondencji przed niepowołanymi osobami. Wszelkie tego typu zdarzenia należy zgłaszać na adres abuse@o2.pl. o2.pl Sp. z o.o. zaleca korzystanie z oprogramowania służącego do ochrony poczty elektronicznej.[/cytat:1dq8kyhl] (pogrubienie moje)
Czyli w praktyce odpowiedzialność spada na klenta .
Czyli sprawa bez wskazania winowajcy i przeszukania jego komputera praktycznie jest do nie udowodnienienia .. Jap rzynakmiej niema złudzeń..

godunow - pozostawię cię w tej nieświadomości... przecież jak poszkodowany nie wskaże sprawcy to Policja nie jest w stanie nic udowodnić.... :lol: oby wsztscy przestępcy tak uważali to będę miał łatwiejszą robotę...:P

[cytat="Markiz32"]godunow - pozostawię cię w tej nieświadomości... przecież jak poszkodowany nie wskaże sprawcy to Policja nie jest w stanie nic udowodnić.... :lol: oby wsztscy przestępcy tak uważali to będę miał łatwiejszą robotę...:P[/cytat]
Wytłumacz co by policja miał dochodizić w tym wypadku..??
Celowo podałem fragment regulaminu z którego wynika ,ze oferent konta pocztowego( skrzynki mailowej) nie bierze odpowiedzialności za jego bezpieczeństwo.. Innymi słowy dostajesz w zasadzie tylko miejsce na swoją skrzynkje na ich serwerze, a ochrona i zabzezpieczenie spada na użytkownika..
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania

Policja by mmusiała zacząc dochodzenie od tego któremu sie włamano[/b]
Sytuacja staje sie diametralnie inna gdzie oferent usług mailowych oferuje pełne zabezpieczeni w raz z wszelkimi z tego typu konsekwencjami..

co ma piernik do wiatraka? co ma kwestia odpowiedzialności za zabezpieczenie konta od tego kak ustalić sprawcę przejęcia konta,zmiany danych itp.

[cytat="Markiz32"]co ma piernik do wiatraka? co ma kwestia odpowiedzialności za zabezpieczenie konta od tego kak ustalić sprawcę przejęcia konta,zmiany danych itp.[/cytat]Bo prawnie serwer taki jak tu wspomniany wcześniej defakto udostępnia miejsce na swoich dyskach i za nic nie odpowiada ( co wynika z regulaminu ). Nie musi nawet zachowywać logów ..z tej dziedziny działalności
Odpowiedzialność spada użytkownika.. .. Tak jest w ty przypadku.. Oczywiście a prawo poszkodowany dochodzić swych praw.. lecz w tym przypadku bez wskazania domniemanego sprawcy.. dojście kto za tym stoi równa zeru
Druga sprawa mam wątpliwości czy organ ścigania podjeły by w takim przypadku działanie ( mała szkodliwość społeczna czynu)

A teoretycznie możemy pisać kolejne posty.. ale to nic nie zmieni..
..

godunow - za bardzo przejmujesz się interpretacją różnych zapisów licencyjno/regulaminowych, a za mało obowiązującym prawem. Bo zapisy niezgodne z prawem są nieważne...
Naprawdę myślisz, że serwer pocztowy, apache, nie zapamiętuje logowania użytkownika, połączeń ?

[cytat:3pqk14mz] Naprawdę myślisz, że serwer pocztowy, apache, nie zapamiętuje logowania użytkownika, połączeń ?[/cytat:3pqk14mz]
I tu dochodzimy do sedna sprawy.
On zapamięta..

Pytanie czy ja musze je udostępnić..?? Jako admin ..??
Czy w taki wypadku ( mając na uwadze zapisy w regulaminie korzystanie poczty ) musze udostępnić te logi..?? Gdzie prawo wt ym wypadku cos takiego wymusza..??
Czy t o tylko moja dobra wola..??
Bo nie się wydaję ,ze to tylko od woli admina zależy czy udostępni czy nie

Powrót