Włamanie, szyfrowanie i biegły

• Autor wątku Autor wątku thinkbot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thinkbot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

w skrócie, włamałem sie na konto pocztowe; policja wpadła do domu, ja sie przyznalem, wzieli mi jeden komputer, z ktorego powiedzialem ze korzystam (laptopa i dysk zewnetrzny do niego podlaczony)

po dogadaniu sie, obie strony wyslaly wnioski o umorzenie postepowania

co do sprzetu, laptop byl zaszyfrowany, cały - dostałem informajce ze zostanie powołany biegły, bo policja sama nie moze sobie rozszyfrowac danych, mimo tego ze podalem im hasla, zeby szybciej poszlo (tak mowili)

moje pytania
1. Po co powolywac bieglego jak sie przyznalem do winy i wnioski zostaly wyslane ?
2. Jest jakas mozlwiosc odzyskania danych w mozliwie krótkim terminie ? (wazne projekty)
3. Co sie moze stac ze sprzetem ?

Prosze o porady w tej sprawie

Pozdrawiam i dziekuje

1) chociażby po to że zawsze istnieje prawdopodobieństwo ,że na sprawie sądowej może pan się wycofac z uzgodnień z prokuratorem...,a ponadto oprócz zaistnienia występków włamania mogły zaistniec jeszcze jakieś inne czyny karalne...

2) teoretyxcznie tak - praktycznie raczej nie...

3) sprzęt jako służący do czynu zabronionego - ulegnie przepadkowi - art. 269b &2 KK

dzieki za odpowiedz

co do 2 i 3, jesli na komputerze nie bedzie dowodow ze z niego dokonano wlamania to sprzet nie ulegnie przepadkowi ?
co do danych, nawet jak sprzet ulegnie przepadkowi, rozumie ze mam jakas mozliwosc ubiegania sie o dane ?

dane sa dla mnie tutaj krytyczne

pański komputer jest tylko jednym z dowodów w sprawie - bynajmniej nie jedynym...- gdyby miał byc jedynym Policja nie trafiłaby do Pana...

no tak, serwer u administratora sieci

mozesz mi cos wiecej napisac na temat mozliwosci uzyskania od nich swoich danych ?

Pozdrawiam i dzieki wielkie za pomoc

za zgodą prokuratora biegły (najczęściej w obecności policjanta) może zgrac z obrazu dysku interesujące cię materialy...

Ok, czyli rozumie, ze musze wyslac do prokuratory jakis wniosek ? sa moze jakies wzory takiego wniosku ?

ponadto, czy jest mozliwosc skopiowania calego dysku, jesli dostarcze im drugi dysk ?
z tego co sie dowiedzialem od policji, to biegli maja teraz duze kolejki, i ze moze to "troche" potrwac
Masz moze jakies informacje, albo jak przypuszczasz, ile moze trwac udostepnienie tych danych ?

Pozdrawiam i dzieki wielkie za wszelka pomoc :)

moze mi ktos pomoc z tym wnioskiem ? sa na to jakies wzory ?

nie ma wzorów - piszesz do Prokuratora o co wnosisz i motywujesz swój wniosek....

dzieki za pomoc, napisze taki wniosek

co do kwesti odpowiedzi, to moge sie spodziewac poczta w ciagu srednio ? mam nadzieje ze nie 2 miesiace :|
i pozniej kwestia kopii, wiesz moze jak to wyglada ? ja im dostarczam liste plikow/folderow ? plyty ?
czy moze drugi dysk i cos w stylu "kopie prosze" ?

Powrót