Wlamanie?

• Autor wątku Autor wątku Ania1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam mieszkam z rodzicami, moj byly maz wykradl mojej mamie klucze od domu i wszedl do mojego pokoju przeszukujac go i zabierajac ze soba pamietnik. Czy moge cos taiego zglosic na policje? Czy jezeli mieszkanie jest wlasnoscia mojich rodzicow musze miec ich na swiadkow? Czy moge sama zglosic ten fakt? I jak to bedzie rozpatrywane na policji czy prokuraturze.

Możesz sama zgłosić to na policję. Świadkowie zawsze są przydatni.
Na pierwszy rzut oka może wyglądać to na kradzież z włamaniem.

Po tym fakcie byl u mojej kolezanki i przy mnie i przy niej przyznal sie co zrobil. Tylko moja mama jest chora i nie chcialabym jej ciagac po sadach. Czy jest szansa ze bedzie mial z tego tytulu jakies konsekwencje? Zaznaczam iz wczesniej robilam na niego zawiadomienie o przestepstwie na policji z powodu nekania lecz sprawa nie poszla dalej gdyz zgodzil sie na rozwod bez orzekania o winie.

Jeśli udowodnią mu kradzież z włamaniem - pewnie jakiś wyrok w zawieszeniu.

I nie ma znaczenia ze wlamal sie i zabral tylko pamietnik? Na dodatek bezczelnie poszedl do mojego ojca poinformowac go o tym fakcie, a ojciec mu pamietnik odebral.

wszystko to ma znaczenie, jednak przy kradzieży z włamaniem dla bytu przestępstwa nie ma znaczenia wartośc skradzionego mienia. Choć w takiej sytuacji może być jakaś inna kara niż zawiasy np. grzywna czy ograniczenie.

Natomiast trudno ostatecznie przesądzać jak to oceni organ procesowy .

Aniu1234 - na początek proszę to zglosic na Policję. Opisać co wiesz, wskazać świadków tj. koleżankę, ojca i ew. inne osoby które posiadają wiedzę o tej sprawie.
:ok:

Powrót