Włamanie

• Autor wątku Autor wątku MarcinZgorzelec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinZgorzelec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Niedawno włamałem się komuś do mieszkania , to znaczy nie włamałem tylko zobaczyłem 2 idące pijane kobiety które były pijane i zostawiły otwarte drzwi mieszkaniowe więc wszedłem tam i skradłem pare rzeczy np. telefon , dokumenty ,itp.Jednak pewien konfident mnie zauważył i paru dniach była u mnie policja , znalezli u mnie dowód jednej kobiety i pobrali odcisk buta.Zaproponowali mi jako że nie byłem dotychczas karany dobrowolnie podanie się karze na okres rok na trzy lata , dozór kuratora , próba naprawienia szkody i zwrot kosztów sądowych.Zgodziłem się i czekałem na list z wyrokiem , jednak nie dostałem go tylko że prokurator sie nie zgodził i rozprawa odbędzie sie bezemnie.Ta sprawa odbyła sie 2 dni temu i nie poszedłem na nia.Wiem że wyrok już jest bo moja mama poszła i się dowiedziała.Na 2 dzień przyleciała do mnie ta kobieta i mówi mi że miała przyjsc do mnie jeszcze tego samego dnia po rozprawie ale nie mogła , ponieważ sędzina powiedziała jej że :I TO JEST DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE PROSZE O ODPOWIEDZ: Że mam zapłacić tej kobiecie 500 zł bo tyle strata wyszła w ciągu 7 dni od wyroku , bo jeśli na ta kobieta idzie do sądu i sprawa jest od nowa i odwieszaja mi zawiasy , mówiła jeszcze że musze bo jak nie to ide siedzieć.Zapytałem się kolegi który miał coś podobnego to mówił mi że ona nie ma prawa żadąć po wyroku odemnie pięniedzy , mówi że ona tylko dlatego chce tych pieniedzy bo już jej nie odzyska i teraz to zmyśliła.Mówił że nie można 2 razy karaż za ten sam czyn , że pierwsza kare już poniosłem zawiasy i 2 raz kary ponieśc niemoge.

Nic jej narazie nie płać. Jeśli nie wiesz jaki zapadł wyrok to idź i się dowiedz no chyba, że przyjdzie pocztą. Sąd nigdy by nie dał tak krótkiego terminu jak 7 dni, więc się nie przejmuj tym. Skoro na prawdę masz jej zapłacić to zapłacisz ale na to masz jeszcze czas.

Są przypadki że odszkodowanie należy się pokrzywdzonemu już od daty uprawomocnienia się wyroku (np.jeśli Sąd zasądzi naprawienie szkody na podstawie art. 46 k.k.), a uprawomocnienie się wyroku ( o ile nikt nie podejmie kroków w celu zaskarżenia wyroku) następuje co do zasady po 7 dniach od jego uprawomocnienia. Pokrzywdzona mogła więc mieć rację. Brak zapłaty rzeczywiście może też skutkować zarządzeniem wykonania kary.

Powrót