Właściwość rzeczowa sądu.

• Autor wątku Autor wątku pawelec47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelec47

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Który sąd powinien rozpatrywać w I instancji sprawę ,w której obok roszczeń majątkowych wystepuje roszczenie o zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych, nietykalności mieszkania ? Czy ze względu na to,że zadośćuczynienie jest rekompensatą za doznaną szkodę niemajątkową,na mocy art.17 kpc powinien być to sąd okręgowy ,bo występują łacznie roszczenia majątkowe i niemajątkowe ,czyli sprawa jest także o prawa niemajątkowe.

Ostatnia edycja:
Roszczenie o zadośćuczynienie też jest roszczeniem majątkowym. Właściwy jest sąd rejonowy.

Sąd rejonowy właściwy dla zamieszkania pozwanego lub siedziby spółki firmy itp

Zgoda,że zadośćuczynienie jest roszczeniem majątkowym,bo jest wypłacane w pieniądzu
ale jednicześnie jest roszczeniem za szkodę niemajątkową ,wyrządzoną krzywdę,naruszenie nietykalności mieszkania. Czy ze względu na to nie jest to sprawa o prawa niemajątkowe więc podlega sądowi okręgowemu. Myślę ,że warto wątpliwości do końca wyjaśnić.

"Roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej jest roszczeniem majątkowym bez względu na sposób uzasadnienia żądania przez powoda."
- wyrok SN z dnia 10.03.2015 I PK 191/14.
Pozew dotyczy praw niemajątkowych jeśli dochodzisz czegoś niepieniężnego np. pozew o rozwód połączony z żądaniem zasadzenia alimentów albo żądaniem nierównego podziału majątku wspólnego małżonków to będą klasyczne przykłady roszczeń majątkowym dochodzonych łącznie z prawem niemajątkowym (kwestia rozwiązania małżeństwa).
Tak samo przy naruszeniu dóbr osobistych możesz dochodzić roszczeń niemajątkowych np. złożenia oświadczenia o odpowiedniej treści i formie albo zadośćuczynienie w pieniądzu. To pierwsze jest niemajątkowe, drugie majątkowe. Więc niejako zakres twoich żądań zdefiniuje właściwość sądu.
Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Zgadzam się i dziękuję za wyjaśnienie.Mogę jeszcze dorzucić cytat z podręcznika Prawo,część ogólna :Za prawa majątkowe uważa się roszczenia pieniężne,choćby służyły do ochrony dóbr niemajątkowych.Przykładem jest właśnie zadośćuczynienie pieniężne za doznaną krzywdę .
Pytanie dodatkowe : Jak jest w przypadku roszczenia powoda z ochrony własności nieruchomości, art.222 par.2 kc,roszczenie negatoryjne o przywrócenie przez pozwaną stanu zgodnego z prawem.Chodzi o samowolne,bezprawne odłączenie mieszkania od sieci gazowej. Praktycznie roszczenie dotyczy wykonania przez pozwaną wspólnotę mieszkaniową prac budowlanych,wykonanie przyłącza gazowego i wymianę inst.gaz. w mieszkaniu.
Sprawa o prawa majątkowe,czy niemajątkowe?SR czy SO?.

Mam wątpliwości ponieważ o tym czy sprawa dotyczy praw majątkowych czy niemajątkowych decyduje
charakter dobra , o którego ochronę powód zwrócił się do sądu.Jak jest więc w opisanym przypadku ochrony własności nieruchomości ?Majątkowe czy niemajątkowe?.

Powrót