Własna część i spadek po zmarłym mężu

• Autor wątku Autor wątku dorotalat39@interia.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotalat39@interia.

Witam
Jak w tytule jestem posiadaczką połowy majątku, mam 3 dzieci które wraz ze mną dziedziczą po ojcu. Mąż miał jeszcze 2 dzieci które dziedziczą z połowy męża i tu pytanie :
4 nas czyli ja i 3 dzieci chcemy zbyć - sprzedać swoje udziały w spadku dwójce dzieci męża
Jak takie postępowanie powinno przebiegać, co trzeba zgłosić, załatwić ???

Stwierdzenie nabycia spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia, zgłoszenie do Urzędu Skarbowego a następnie dopiero umowa sprzedaży udziału (udziałów) w spadku w formie aktu notarialnego. Zbywca udziału w spadku płaci podatek dochodowy z tego tytułu.

Stwierdzenie nabycia spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia oraz dział spadku w taki sposób, że im przypadają przedmioty zmarłego a oni was spłacają. Otrzymanie spłaty za równowartość przedmiotów ze swojego udziału w spadku nie powoduje obowiązku zapłaty podatku dochodowego.

Dzięki, ale jesteście rozbieżni i nie rozumiem, czy zapłacę podatek od zbycia udziałów czy nie

Jest też druga sprawa, czy ja i moje dzieci (wszystkie pełnoletnie) mamy zbyć te udziały każdy z osobna czy razem jako rodzina

zalegacz napisał:
Otrzymanie spłaty za równowartość przedmiotów ze swojego udziału w spadku nie powoduje obowiązku zapłaty podatku dochodowego.

Dzięki, ale jesteście rozbieżni i nie rozumiem, czy zapłacę podatek od zbycia udziałów czy nie

Pytała Pani o sprzedaż udziału w spadku - dochód z tego tytułu podlega opodatkowaniu. Natomiast informacje wskazane przez @zalegacza są także prawidłowe tylko dotyczą korzystniejszej z punktu widzenia podatkowego czynności tj. działu spadku choć ja upierałbym się przy zgłoszeniu nabycia spadku do Urzędu Skarbowego chociażby na wypadek gdyby jednak umowa nie doszła do skutku.

dorotalat39@interia. napisał:
Jest też druga sprawa, czy ja i moje dzieci (wszystkie pełnoletnie) mamy zbyć te udziały każdy z osobna czy razem jako rodzina

Każdy dokonuje sprzedaży sam lub przez pełnomocnika choć sprzedaż może być dokonana na podstawie treści zawartych w fizycznie jednym dokumencie - akcie notarialnym. Dział spadku dotyczyłby w tym przypadku nieruchomości wobec czego także wymagałby formy aktu notarialnego i także mógłby być zawarty w jednym dokumencie.

Byrhtynoth teraz rozumiem
A słyszałam, że jak się dogadamy z tamtą dwójką, to wystarczy iść do notariusza, jeżeli nie to do sądu
W sądzie wystąpić o przyjęcie spadku i dział spadku
I jeszcze co to jest masa spadkowa?

Powrót