własna działalność gospodarcza i konieczność operacji ręki a ZUS

• Autor wątku Autor wątku koczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam sprawa wygląda nastepująco, jestem w trakcie zakładania własnej działalności gospodarczej - Diagnostyka komputera pojazdów oraz montaż autoalarmów i zabezpieczeń. Mam pewną dolegliwość z prawym barkiem a mianowicie zerwany stożek rotatrów braku prawego , ręka na ogół jest sprawna ale staw mój ma straszną niestabilność co skutkuje wyhaczaniem barku prawego(ostatnio zdarzyło się to przy zakładaniu bluzy), konieczny bedzie zabieg z rehabilitacja od 2 do może i nawet 6 miesięcy, czekam na badania i możliwe że nawet po 2 miesiącach od otwarcia działaności będe zmuszony poddać się temu zabiegowi, czy ZUS po wykazaniu moich dochodów z tych danych np 2 miesięcy będzie mi wypłacał jakieś odkoszdowanie abym mógł utrzymać działaność do uzyskania pełnej sprawnośći ręki ? Nie wiadomo czy operacja będzie konieczna ale na 90% wiem że tak. Zastanawiam się co robić ponieważ nikt za mnie tego nie utrzyma jeżeli sam nie będę pracował a po zabiegu będzie cieżko wykonywać swoją pracę jedną ręką, jest to wręcz niemożliwe .... co z tym teraz zrobić, termin założenia działaności nie jest do przełożenia ponieważ składam wniosek o dofinansowanie jestem w kropce teraz proszę o jakąś poradę. Pozdrawiam

odszkodowanie z jakiego tytułu? jak ja sobie przeziębie korzonki i nie bede mogła sie ruszyc tydzien to tez mam prosic o odszkodowanie? to nie tak. odszkodowanie czyli wypadek w trakcie pracy w którym zostalismy poszkodowani jakkolwiek.a tu nic takiego nie ma.
nie słyszałam o minimalnym terminie po jakim mozna isc na zwolnienie lekarskie wiec mozesz smiało isc jesli bedzie taka potrzeba ale wtedy firma nie bedzie mogła przynosic dochodów no chyba ze masz pracownika bo tu widze jedyne wyjscie skoro sam nie bedziesz w stanie wykonywac pracy jedna reka potrzebny jest ktos drugi czyli pracownik. bedac samemu na zwolnieniu bedziesz otrzymywał miesieczne /;wynagrodzenie" z ZUS czyli kasa ze zwolnienia.prawdopodobnie 80%.
zdaje sobie sprawe ze jesli otwierasz teraz działalnosc zapewne zdecydowałes sie na 2-letnia ulgę cos ok. 350 zł. z tego nie wyzyjesz bo dostaniesz 80% z 350 zł tyle co na maści starczy.ale pracownika trzeba utrzymac i Zus tez trzeba płacic co miesiac chyba ze cos sie zmieniło a ja o tym nie wiem:-) jesli nie podołasz opłatom zwsze mozna zawiesic firmę pod warunkiem ze nie mamy zarejestrowanego pracownika z fasolka w brzuchu.;-) wtedy to jzu lipa.:smile:

Powrót