Wlasna kancelaria prawna

• Autor wątku Autor wątku donlukas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

donlukas

Użytkownik
Odpowiedzi
210
Witam!

Czy mogłby ktoś wytłumaczyć mi jakie warunki należy spełnić aby założyć własną kancelarie prawna (adwokacka,notarialna lub radcowska) i czy jest to wogóle możliwe ???

Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Dlonlukas

Być adwokatem, notariuszem lub radcą? Jak widać po istniejących kancelariach zdaje się być to możliwe. :)

Czy to pytanie ma drugie dno?

[cytat:1tj8dwnv]
Czy to pytanie ma drugie dno?
[/cytat:1tj8dwnv]

Raczej nie bo sam je zadałem 8) Ciekawi mnie jak to jest z założeniem własnej kancelarii prawnej. Jakie wymogi trzeba spelnic,
gdzie sie zgłosic, jak duze trzeba miec fundusze itp...

obecnie trzeba sie zgłosic po pozwolenie do premiera Jarosława Kaczyńskiego - teraz on o wszystkim w tym kraju decyduje!

GŁUPIE PYTANIE glupia odpowiedz ;)

No i oczywiście tża mieć zaświadczenie od Ojca Dyrektora o katolickiej postawie przyszłego właściciela takowej kancelarii. Ojcie Dyrektor chętnie wydaje takie zaświadczenia z drobne "Bóg zapłać " ale niemniej niż 10.000. A czego na trerza to chyba Euro. :ok:

[cytat:6ywokqbr]
GŁUPIE PYTANIE glupia odpowiedz
[/cytat:6ywokqbr]

Nie widze nic głupiego w w/w pytaniu :)

:wow: a czy ty jesteś w ogóle adwokatem/notariuszem/radca prawnym lub chociażby aplikantem? :wow: czy chcesz może otworzyc kancelarie np. notarialną bez tego elementu :)

[cytat:85fwb2fx]
a czy ty jesteś w ogóle adwokatem/notariuszem/radca prawnym lub chociażby aplikantem? czy chcesz może otworzyc kancelarie np. notarialną bez tego elementu
[/cytat:85fwb2fx]

Nie jeszcze nie jestem , narazie studiuje ale załóżmy ze ktoś jest juz notariuszem i zamierza otworzyć własna kancelarie, gdzie wówczas musi sie zgłosić itp. ??

Skoro studiujesz prawo (bo w razie innych studiów raczej by Cię to nie interesowało), to chyba powinieneś wiedzieć (jakiś ustrój organów ochrony prawnej jest dość wcześnie na studiach) :P

donlukas polecam lekturę ustawy o notariacie. Wypadałoby ją przeczytać zanim zostaniesz notariuszem.

[cytat:1li9vxvd]
Skoro studiujesz prawo (bo w razie innych studiów raczej by Cię to nie interesowało), to chyba powinieneś wiedzieć (jakiś ustrój organów ochrony prawnej jest dość wcześnie na studiach)
[/cytat:1li9vxvd]

Wiem ,ale dopiero od października zaczynam II rok i na I semestrze bede miał ten przedmiot. Masz racje pewnie wtedy juz powinienem znaleśc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania :)

Yossarian, dzieki za rade, napewno sie z nia zapoznam. sorry ze zadaje takie banalne pytania ale po I roku jeszcze nie wiem nic praktycznego stad moja ciekawosc 8)

pozdro

[cytat="donlukas"]
Wiem ,ale dopiero od października zaczynam II rok i na I semestrze bede miał ten przedmiot. Masz racje pewnie wtedy juz powinienem znaleśc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania :)

Yossarian, dzieki za rade, napewno sie z nia zapoznam. sorry ze zadaje takie banalne pytania ale po I roku jeszcze nie wiem nic praktycznego stad moja ciekawosc 8)

pozdro[/cytat]

z Twoich wczesniejszych wypowiedzi wywnioskowalam, ze studiujesz we Wrocławiu. W takim razie od pazdziernika nie bedziesz mial organow ochrony prawnej. Zapewniam Cie, pomeczysz sie z doktrynami i wykroczeniami.

Ten przedmiot tak w ogole jest do wyboru, ja go nei wybralam. Ale ustawy np. o prokuraturze, ustroju sadow powszech, adwok, pr o notar. przeczytalam uczac sie na konstytucyjne, tj. na pierwszym roku.
Troche samemu posiedz i poszukaj. Jak przyszlego dobrego prawnika cos interesuje, to bedzie drazyl temat, az sam znajdzie.

Witam Zastanawiam się nad otworzeniem Kancelarii Prawnej w Warszawie proszę o jakieś sugestie, uwagi, pomoc, chęć, współpracy, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie kontakt do mnie to dlaprawnika@gmail.com Pozdrawiam

Prowadzenie księgowości kancelarii adwokackiej

Witam,
Mam pytanie odnośnie prowadzenia księgowości kancelarii adwokackiej. Żeby uniknąć dodatkowych kosztów może prowadzić ją właściciel firmy. Dodam, że będzie to księgowość na zasadach ogólnych - KPiR. Czy ktoś orientuje się, jakie rejestry oraz wszelkie dokumenty będą do tego potrzebne? Cały czas czytam rozporządzenia, książki i wszelakie informacje teoretyczne, chcę jednak dodatkowo zasięgnąć rady kogoś, kto ma/miał z tym do czynienia w praktyce.
Proszę o odpowiedź.

Powrót