V
vubeatz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam taki problem gdyż niedługo ukończę swoją płytę która będzie Beat-Tape'em (płyta z bitami hip-hopowymi, bez żadnych wokali itp, lecz z samplami)(Sample to wycięte z utworów innego artysty np 5 sek, 10 sekund jakiegoś dźwięku i użyte do produkcji bitów). Chciałbym wiedzieć czy posiadam jakiekolwiek prawa autorskie do takich bitów? Wydaje mi się że nie ale wolę zapytać się was bo może czegoś nie wiem. Następne moje pytanie wiąże się ze sprzedażą nośnika cd takiej płyty. Czy można bez zakładania firmy i wykupywania praw autorskich jakoś sprzedawać nośnik? Np wrzucę płytę do internetu i dam możliwość darmowego ściągania płyty ale zaznaczę też ,że jest możliwość zakupienia płyty na nośniku cd z okładka. Czy w obecnej sytuacji muszę płacić za prawa autorskie? Bo w końcu to nie sprzedaje muzyki tylko formę wydania. Mam jeszcze ostatnie pytanie ,słyszałem ( nie wiem czy to jest prawda) że jest pewna ilość sekund którą mogę użyć z każdego utworu za darmo (chyba 2 sekundy) bez żadnych prawnych konsekwencji.