wlasne cd z muzyka

• Autor wątku Autor wątku music
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

music

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich,

prosze o pomoc, poniewaz ugrzaznalem : wyprodukowalem plyte cd z wlasna muzyka - pytania :

1/ czy musze to moje dzielo rejestrowac w zaiks lub w podobnej instytucji ?
2/ czy bez uprzedniej rejestracji w zaiks moge moja plyte sprzedawac w sklepie np. detalicznym, hurtowni, gazecie ?
3/ czy moje cd moge zdeponowac u notariusza, w celu otrzymania tzw daty pewnejm czy jest jakis inny sposob zastrzezenia swojej plyty?

serdecznie pozdrawiam i
dziekuje z gory za pomoc

ad.1 nie
ad.2 tak
ad.3 notariusz to nie depozyt. Przyjmuje na przechowanie jedynie dokumenty, pieniądze i papiery wartościowe. Płyta jest zastrzeżona z mocy prawa, tzn. nie trzeba spełniać żadnych formalności.

Notariusz może poświadczyć date na jakims dokumencie, jednak nie jest to konieczne do uzyskania ochron autorsko-prawnej. Notariusz w mojej ocenie nie jest wstanie zweryfikować prawdziwości autorstwa oprócz ustawowego domniemania (art. 8.1).

walsne cd z muzyka

Bardzo dziekuje za odpowiedzi,
1/jeszcze jedno - czy zeby sprzedawac ta muzyke w sklepie, hurtowni czy nawet gazecie to trzeba to zglaszac do urzedu skarbowego, ewentualnie jak to rozwiazac ? Zazancze, ze prowadze dzialalnosc gospodarcza, gdzie w pkd dzialalnosci jest rowniez punkt o wydawaniu nagran dzwiekowych m.in.92.31

2/taki przypadek - wydaje plyte z koledami polski, i czy musze podobnie jak w pierwszej plycie zglaszac to do zaiks, i czy moge sprzedawac to do sklepow, hurtowni czy gazet ?

dziekuje z gory za pomoc

Powrót