własne logo

• Autor wątku Autor wątku jutsień
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jutsień

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
--------------------------------------------------------------------------------

Witam mam pytanie do wszystkich użytkowników forum może ktoś mi pomoże . A moje pytanie jest następujące GDY ZAKUPE TKANINE W HURTOWNI (np. w kwiatki)I USZYJE Z NIEJ POSZEWKĘ NA PODUSZKĘ CZY MOGĘ OZNACZYĆ TĄ POSZEWKĘ WŁASNYM LOGIEM I JAKI OZNACZENIA POWINNA POSIADAĆ TA POSZEWKA W PRAWIE POLSKI LUB EUROPEJSKIM?Posiadam własną działalność i zamierzam rozszerzyć działalność.

Witaj,

tkanina jest towarem przemysłowym, produkowanym i sprzedawanym właśnie do tego celu, by coś z niej powstawało. Więc w tym wypadku jest to surowiec albo materiał. A więc, moim zdaniem, nie ma to nic wspólnego z prawami autorskimi.

Ewentualnie, w wyrobach przemysłowych mogą być teoretycznie jakieś zastrzeżenia z tytułu praw własności przemysłowej, ale nie wydaje mi się by coś takiego występowało przy materiałach. Zresztą, zawsze możesz upewnić się u sprzedawcy.

Co do oznaczania wyrobu - to, co się wyprodukuje (tu poszewka) stanowi własność producenta, więc wręcz powinno być opatrzone logiem (metka) producenta tego wyrobu.

Inna rzecz, to ewentualna możliwość dokonania czynu nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - jeśliby wytworzony produkt był taki sam podobny do znajdującego się wcześniej produktu konkurencji (np. z racji tego samego materiału oraz kroju). Ale to oczywiście inne zagadnienie.

Powrót