Własność gruntu pod budynkiem

• Autor wątku Autor wątku brightheaven123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brightheaven123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chcę nabyć lokal który jest własnością hipoteczną częsci domu wielorodzinnego bez wspólnoty mieszkaniowej bezczynszowej. Nie wiadomo kto jest właścicielem gruntu pod budynkiem.Mam dylemat , czy taki zakup w myśl prawa jest bezpieczny ..Czy nie pojawi się jakiś właściciel gruntu , każe rozebrać dom albo narzuci czynsz , który mnie zrujnuje . Błagam niech mi ktoś pomoże co mam zrobić i poprze to paragrafem . Z góry dziękuje i pozdrawiam .

ogolna zasada z kodeksu cywilnego:
Art. 46. § 1. Nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwale z gruntem związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności.

tzn. ze co do zasady wlascicielem nieruchomosci jest wlasciciel gruntu, sprawdz to w ksiegach wieczystych kto czego jest wlascicielem

Bardzo dziękuje za podpowiedź , i mam jeszcze pytanie ..
Czy w akcie kupno-sprzedaż powinno być wyszczególnione ( wyciąg z rejestru gruntów czy cos takiego ) do kogo należy grunt pod budynkiem . ?

umowa i tak sporzadzana bedzie w formie aktu notarialnego wiec on z pewnoscia o wszystko nalezycie zadba

Dzięki ,martwię sie ponieważ budynek jest stary a słyszy sie często o jakims ,,powracającym'' właścicielu gruntów który narzuca kosmiczny czynsz zeby pozbyć sie nowych właścicieli albo każe rozebrać budynek bo stoi na jego ziemi.

jesli notariusz sprawdzi wlasciciela i od niego nabedziesz to nie ma mowy o powracajacym wlascicielu

Dzięki bardzo , jestem w trakcie sprawdzania KW .

Powrót