własność miszkania pośmierci męża

• Autor wątku Autor wątku AGI11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AGI11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
mąż przed naszym ślubem zakupił mieszkanie, rozumiem ze on tylko jest właścicielem mieszkania po zawarciu zwiazku malzeńskiego ale co dzieje sie po jego śmierci?załozmy ze nie bylo testamenty, czy zona dziedziczy prawo do lokalu? co zrobic teraz zeby mieszaknie po śmieci małżonka od razu przechodzilo na zone-ma takie same prawa do niego.wystarczy wpis w ksiedze wieczystej czy cos wiecej???

Własność lokalu wchodzi w skład spadku po mężu. Jesli nie ma testamentu to dziedziczenie jest ustawowe, kto dziedziczy zależy od sytuacji rodzinnej męża w chwili śmierci. Żona nabywa spadek w całości tylko jeśli nie było dzieci, a rodzice męża nie żyli w chwili jego śmierci. W takiej sytuacji mieszkanie staje się własnością żony. Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku jak sama nazwa wskazuje tylko stwierdza ten fakt. Postanowienie to jest potrzebne do ewentualnej sprzedaży mieszkania, jest też podstawą wpisu żony w KW.

Dziekuje za informacje.
Jeszcze jedno pytanie, czy za życia mozna zrobic jakis wpis nie wiem czy w ksiedze czy notarialnie,aby mieszkanie od razu stanowiło wslasnosc obojga malzonków?tak aby mieszkanie po smierci bylo od razu wlasnoscia żony.mam nadzieje ze dobrze sie wyraziłam.

Mogą państwo rozszerzyć umową notarialną wspólność majątkową małżeńską na własnosć tego mieszkania. Mąż może też darować Pani tą nieruchomość albo udział w niej. Jednak jeżeli będą Państwo współwłaścicielami tej nieruchomości (czy na zasadach współwłasności małżenskiej czy ułamkowej) to i tak po śmirci męża konieczne będzie postępowanie spadkowe. Tylko jeżeli mąż darowałby Pani własność całości mieszkania stałaby się Pani jego wyłączną włascicielką i zbędna będzie postępowanie spadkowe.

Powrót