Własny cel mieszkaniowy w niewlasnym mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku kasiuniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiuniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam proszę o pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie kwestie.
Po sprzedaży nieruchomości odziedziczonej w spadku zobligowalam się w pit39 do przeznaczenia kwoty sprzedaży na Własny cel mieszkaniowy. Wyszło jednak inaczej niż planowałam I jedyne co udało mi się zrobić w ciągu 2 lat to remont mieszkania w którym fizycznie mieszkam, jednak jest ono własnością mojej mamy. Ja nie posiadam żadnej nieruchomości mieszkalnej na własność. W mieszkaniu mamy jestem zameldowana i mieszkam od urodzenia. Czy remont w takiej sytuacji będzie przez US uznany za realizację własnego celu mieszkaniowego? Przecież de facto takim celem jest w moim przypadku...

Ostatnia edycja:
Własne potrzeby mieszkaniowe, katalog znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT, zawsze jest mowa o "własnym".

Dziękuję za odpowiedź.
Przeczytałam ten artykuł I nie pozostawia złudzeń.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co najlepiej zrobić w takiej sytuacji i w czasie 2 tygodni?

Czy jest jakimś wyjściem pójście do notariusza I odkupienie od mamy połowy mieszkania? Czy ona wtedy musi zapłacić jakiś podatek od wzbogacenia?

kasiuniek napisał:
... Czy ona wtedy musi zapłacić jakiś podatek od wzbogacenia?
Nie, nie musi, jak domyślam się nabyła je duże wcześniej niż pięć lat temu.

LeszsekS napisał:
Nie, nie musi, jak domyślam się nabyła je duże wcześniej niż pięć lat temu.

Tak wczesnej.

A czy ja muszę kupić te pół mieszkania od matki po cenie rynkowej? Bo interesuje nie tylko wydanie określonej kwoty, mniejszej od wartości 1/2 lokalu.
Czy mogę np kupić 1/4?
Czy urząd skarbowy się nie przyczepi że coś jest grubo szyte?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na Twoje pytania jednoznacznie może odpowiedzieć tylko Twój US. Nie jesteśmy w stanie określić jak te działania zostaną zinterpretowane.

Powrót