Własny portal informacyjny

• Autor wątku Autor wątku nivens4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nivens4

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, mam pytanie odnośnie własnego lokalnego portalu informacyjnego;
Jestem w trakcie tworzenia strony/portalu informacyjnego. Może po krótce napiszę jak to ma wyglądać:

Strona będzie zawierać:
-wydarzenia(eventy)
-lokale
-taxi/noclegi
- informacje nt. sportu turytyki oraz rozrywki.

W planach mam dodawanie na ową stronę przykładowo lokale z mojej okolicy, wydarzenia (dyskoteki, kocnery itp), Hotele,hostele oraz kierowców (TAXI) jak i również ciekawe miejsca turystyczne (punkty widokowe, góry, trasy rowerowe, boiska) oraz wydarzenia (Koncerty,dyskoteki itp)

Moje pytanie brzmi:
Czy aby początkowo bezpłatnie prowadzić i dodawać na swój portal te wszystkie elementy musze posiadać własną działalnośc lub być gdzieś zarejestrowany jako dziennik?
Czy jeżeli docelowo kiedyś z tego tytułu chciałbym posiadać korzysci majątkowe za udostępnianie miejsca reklamowego to czy dopiero wtedy muszę posiadać działalnośc.

1. Nie, ale możesz złożyć, we właściwym Tobie Sądzie okręgowym, wniosek o rejestrację czasopisma. Związane z tym są obowiązki ale i korzyści.
2. W zależności od uzyskiwanego przychodu miesięcznego.

jak szukać tych informacji? są może tematy na forum które poruszają temat rejestracji jako czasopismo?

temat przychodu, są jakieś granice? jak tego tematu szukać?

Art. 24. Przepisy dotyczące rejestracji działalności prasowej nie mają
zastosowania do działalności dostawców usług medialnych w rozumieniu ustawy z
dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji (Dz. U. z 2017 r. poz. 1414 i 2111
oraz z 2018 r. poz. 650, 915 i 1717) oraz do działalności Polskiej Agencji Prasowej,
których działalność regulują odrębne przepisy.

Mam rozumieć, że jeżeli chodzi o usługi multimedialne - strona internetowa nie musze rejestrować jej w sądzie ?

A przeczytałeś wskazaną ustawę:?:

PS.

Wróć do odpowiedzi z postu #2.

Ostatnia edycja:
sama ustawa 1414 to 23 strony przepisów, czy czytać całośc i tam interpetować czy szukać konkretnego paragrafu?

a 2111 to "Ustawa z dnia 15 września 2017 r. o ochronie zdrowia przed następstwami korzystania z solarium" nie bardzo rozumiem

Ostatnia edycja:
Powołujesz się na przepis prawny odwołujący się do konkretnej ustawy, zatem zacznij sir z nią zapoznawać.

Rozumiem, że zapytałem ogólnikowo a nie Twoja rola w tym aby mi wyszukiwać poszczególne paragrafy ale piszę abyś mi podpowiadał czy dobrym tropem idę.

"Zacznij od lektury Prawa prasowego"

Od tego zaczynałem i dzięki temu dowiedziałem się o:

Art. 24. Przepisy dotyczące rejestracji działalności prasowej nie mają
zastosowania do działalności dostawców usług medialnych w rozumieniu ustawy z
dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji (Dz. U. z 2017 r. poz. 1414 i 2111
oraz z 2018 r. poz. 650, 915 i 1717) oraz do działalności Polskiej Agencji Prasowej,
których działalność regulują odrębne przepisy.

czyli teraz mam zacząć zapoznawać się z
poz 1414 oraz 2111 z 2017r

oraz

poz 650, 915 i 1717 z 2018r

dobrze rozumiem, prawda? z tym, że tak jak pisałem 2111 to coś odnośnie solarium :what: więc chyba zbładziłem, pokierujesz mnie może w dobrą stronę?

Okej, dziękuje, zapoznam się z tym i będę pisać w razie pytań.

nivens4 napisał:
Okej, dziękuje, zapoznam się z tym i będę pisać w razie pytań.

EDIT: w Linku podrzuconym przez Ciebie nie znalazłem informacji związanych z moim tematem, nie bardzo rozumiem o co chodzi?

nivens4 napisał:
... nie bardzo rozumiem o co chodzi?
To Ty przywołałeś tę Ustawę, dlatego odesłałem Ciebie do jej treści, a wniosek wysunąłeś prawidłowy.

Tak na początek: Prawo autorskie, Prawo prasowe, a jeśli będziesz miał forum dyskusyjne to jeszcze Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Powrót