Własny portal internetowy i redakcja "wolontariuszy"

• Autor wątku Autor wątku kacper3355
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chociaż w sumie mam jeszcze jedno pytanie - czy musi to być koniecznie umowa o dzieło? Nie może to być w takim wypadku np. umowa o świadczenie usług z przeniesieniem autorskich praw majątkowych albo po prostu sama umowa o nieodpłatne przeniesienie praw autorskich do treści, które zostaną stworzone w danym okresie czasu na określony portal?

Przeniesienie praw autorskich to nie jest usługa.
kacper3355 napisał:
.... po prostu sama umowa o nieodpłatne przeniesienie praw autorskich do treści, które zostaną stworzone w danym okresie czasu na określony portal?
Wróć do postu #10.

Pomijając już chętnych na takie warunki, możesz próbować, ale jak do tego odniesie się Sąd w razie sporu trudno przewidzieć. Pamiętaj również o tym o czym piszę w poście #6.

LeszsekS napisał:
Pomijając już chętnych na takie warunki, możesz próbować, ale jak do tego odniesie się Sąd w razie sporu trudno przewidzieć. Pamiętaj również o tym o czym piszę w poście #6.

Dziękuje za odpowiedź! Kontaktowałem się z prawnikiem, który stworzyłby mi taką umowę i usłyszałem, że najlepiej napisać umowę o współpracy z przeniesieniem praw autorskich majątkowych? Co Ty o tym sądzisz?

Pamiętaj, że warunki umowy muszą zaakceptować obie strony. Ja nigdy nie zgodziłbym się na taki warunek.

LeszsekS napisał:
Pamiętaj, że warunki umowy muszą zaakceptować obie strony. Ja nigdy nie zgodziłbym się na taki warunek.

Póki co 5 na 5 osób zgodziło się podpisać taką umowę, więc to nie jest problem. A co sądzisz o tej umowie o współpracy z przeniesieniem praw autorskich, którą zaproponował mi prawnik? Tyle jest tych umów, że już sam nie wiem, co będzie najlepsze.

Powrót