własny program - sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku NH.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NH.

Przeszukałem forum, zresztą nie tylko to, ale nie znalazłem odpowiedzi.

1. Piszę program, który chciałbym sprzedawać. Używam oryginalnego Delphi 7 Personal - lecz przy tej wersji kompilatora nie mógłbym sprzedawać wytworzonego oprogramowania komercyjnie. Dlatego wpadłem na pewien pomysł, otóż kupujący płacili by za dostęp do niektórych działów strony internetowej projektu. Były by tam instrukcje obsługi, wskazówki, porady, oraz wygenerowany ciąg znaków będących numerem ID kupującego. Program do ściągnięcia by był za darmo, lecz by odblokować ważniejsze funkcje w programie, należało by podać kod ID kupującego. Czy takie rozwiązanie miało by sens? Czy nie było by to jednoznaczne z komercyjną sprzedażą oprogramowania? W zasadzie tutaj sprzedawał bym dostęp do niektórych działów strony internetowej, a nie bezpośrednio program. Jak będzie to interpretowane przez Prawo?

2. Kolejną rzeczą, o jaką chciał bym zapytać, jest sposób sprzedaży dostępu do tych działów. Myślałem o płatnościach SMS. Providerzy proponują stawkę netto dla mnie 41% wartości SMS (sms + vat). Czy tą kwotę muszę jeszcze opodatkować? Jeśli tak, to w jaki sposób?
A jeśli bym chciał wykorzystać możliwość płatności przelewem bankowym? Jak rozliczyć się w US? Przypuszczam dochód miesięczny brutto w wysokości do 200 zł, więc DG odpada.

3. Co z licencją? Czy jest konieczna, jeśli tak to gdzie się zgłosić, czy są jakieś opłaty?

4. Jak to jest z kwotą wolną od podatku? Jeśli zarabiam poniżej tej kwoty, nie muszę się zgłaszać do US? Czy muszę wypełnić któryś pit?

NH.

Witam,

Ad.1. w zasadzie, jak dla mnie, żadna różnica, w jaki sposób będzie Pan pobierał pieniądze za swój program - sprzedając egzemplarze programu, kody dostępu czy udzielając licencji na jego użycie. W każdym przypadku musiałby Pan i tak wykorzystać narzędzie (Delphi) do kreacji programu, który w taki czy inny sposób przynosiłby następnie Panu przychody. Myślę, że Delphi myśli podobnie ;) Proszę wczytać się dokładnie w zapisy licencyjne Delphi.

A w ogóle - zamierza Pan sprzedawać egzemplarze programu czy udzielać licencji na korzystanie z niego?

Ad.3. O jakiej licencji Pan myśli?

Jeśli da się bez licencji, to myślę że nie była by ona konieczna. Z rozpowszechnianiem mojego programu bez płacenia na pewno sobie poradzę - kilka linijek kodu ;)

W zasadzie program by był do ściągnięcia za darmo, sprzedawał bym jedynie kody umożliwiające odblokowanie funkcji w programie. Rozumiem więc, że muszę kombinować z darmowymi wersjami kompilatorów Delphi, gdyż będzie to zaliczane jako komercyjna sprzedaż oprogramowania?

co do zasady, licencje do programów są po to, aby zabezpieczyć interesy producenta programu... ;)

o klasyfikację komercyjności wykorzystania kompilatora w Pana przypadku to już pytanie raczej do Delphi... Jak dla mnie to komercja - a niezależnie od wpłat za kody uruchomieniowe do programu to do korzyści z wykorzystania programu narzędziowego postarałbym się jeszcze doliczyć inne wpływy ze strony - jak np. płatne reklamy (o ile by były, rzecz jasna)... :D

Dobra, powiedzmy że jakoś dam sobie rade z darmowymi kompilatorami. Co do reklam na stronie internetowej - miało by to sens jedynie w przypadku wysokiego zainteresowania projektem potencjalnych kupujących. Na takie spekulacje jeszcze mam czas ;).

Dochodzę do wniosku że najprościej będzie sprzedawać sam klucz "uruchomieniowy".
Jeśli będę chciał sprzedawać oprogramowanie na licencji, będę musiał to gdzieś zarejestrować, są jakieś opłaty?

I pytanie, jak się rozliczyć z US? (Ad. 2)

Jeśli chcesz sprzedawać produkt jakim jest program to musisz mieć działalność gospodarczą.

A co to Delphi...
To nie lepiej się przerzucić np. na DotNet?
Są przecież darmowe wersje VisualStudio na których możesz tworzyć komercyjne oprogramowanie...
Po co wskrzeszać trupa jakim jest Delphi?

Przyzwyczaiłem się do Delphi. Mój projekt nie jest zbytnio zaawansowany więc możliwości Delphi spokojnie mi wystarczają.
Co do DG, to przy zarobkach do 200 zł brutto miesięcznie, nie ma to sensu.
Czy informacje dochodach, jako osoba fizyczna, mogę umieścić na picie w rubryce "kwoty inne"? Jak wysoki podatek będę płacił? 18%?

To się odzwyczaj (wierz mi, wiem co mówię: sam programowałem parę lat w Delphi, obecnie C#, Flex, Java)...

Niestety tak to jest: konieczna jest DG.
Taka sprzedaż nie pasuje pod umowę o dzieło.

Możesz oczywiście po prostu opłacić podatek (18%) ale prędzej czy później US się przyczepi.

Powiedzmy że sprzedawał będę tylko w marcu, później w kwietniu nie (prowadził bym tylko support), później w maju bym znowu sprzedawał, czy była by to sprzedaż ciągła? Jak można to zdefiniować?

Powrót